Apple koopt meerderheid van Intel’s afdeling voor smartphone-modems

Apple

Er waren eerder deze week al geruchten over, maar nu blijkt het echt zo te zijn: Apple heeft een groot deel van de modem-afdeling van Intel overgenomen. De iPhone-fabrikant betaalt daar 1 miljard dollar voor, zo meldt het op zijn website.

Met de overname krijgt Apple niet alleen het intellectueel eigendom van de afdeling, maar ook 2.200 Intel-werknemers, apparatuur en leases. Met de patenten van Intel erbij, heeft de iPhone-fabrikant straks naar eigen zeggen 17.000 patenten voor draadloze technologie. Het gaat om bijvoorbeeld protocollen voor cellulaire standaarden en modem-architectuur.

“We hebben jarenlang met Intel samengewerkt en weten dat dit team de passie van Apple deelt om technologieën te ontwerpen die de beste ervaringen voor onze gebruikers leveren”, aldus Johny Srouji, senior vice president van Hardware Technologies bij Apple.

Intel blijft chips maken

Apple neemt echter niet alles van Intel over. De chipmaker blijft wel gewoon modems ontwikkelen voor applicaties die niets met smartphones te maken hebben. Denk aan PC’s, IoT-apparaten en autonome voertuigen. Het bedrijf schaalt zijn werk dus alleen terug, door een deel van het bedrijf te verkopen.

CEO Bob Swan stelt dat het bedrijf dankzij de overeenkomst zich op het ontwikkelen van technologie voor het 5G-netwerk kan richten, terwijl ze de belangrijke modem-technologie en het intellectueel eigendom dat het team maakte kunnen behouden. Groot voordeel voor Intel is echter vooral dat ze nu een afdeling kwijt zijn die vooral verlies maakte.

Naar verwachting is de overname in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond, nadat regelgevers hun akkoord hebben gegeven.

Foto: Shutterstock.com