Apple laat je straks zelf je iPhone repareren met Self Service Repair

Self Service Repair

De iPhone-gebruikers kennen dit probleem allemaal wel: er is één onderdeel kapot, maar je kunt het zelf niet repareren. Apple zorgde er tenslotte voor dat het voor handige hobbyisten vrijwel onmogelijk was om zelf een iPhone uit elkaar te halen, al dan niet het weer in elkaar zetten van het ding. Daar komt nu verandering in. Want Apple komt in de Verenigde Staten met Self Service Repair.

Goed nieuws voor degenen zonder twee linker handen.

Self Service Repair

Dat Apple het onmogelijk maakte om zelf je iPhone te repareren, zorgde voor een jarenlange strijd tussen Apple en de zogeheten ‘Right to Repair’-beweging. Deze beweging vindt namelijk dat het repareren van de apparaten toegankelijker moet worden. Zo kunnen reparatieshops en consumenten beter hun werk doen. Het lijkt erop dat hier nu eindelijk verandering in komt, want Apple komt met het Self Service Repair-programma.

Dat betekent dat het voor Apple-gebruikers makkelijker wordt om zelf de iPhone te fixen. Hoe dit precies werkt? Simpel: als je erachter komt dat je een defect onderdeel in de iPhone hebt, dan meld je je zelf aan via de officiële website. Er worden maar liefst 200 onderdelen beschikbaar gesteld. Denk hierbij aan: het beeldscherm, de batterij, camera, speakers, SIM-tray en Taptic Engine. Op de website kies je voor een reparatieset voor het defecte onderdeel en je ontvangt een gereedschapsetje met het nieuwe onderdeel. Zo kun je zelf gewoon aan de slag met de handleiding van Apple.

Geld besparen

Het is een stap in de goede richting, als je het ons vraagt. Dit betekent namelijk dat je niet meer alleen naar de officiële Apple-punten hoeft om je iPhone te (laten) repareren. Overigens betaal je wel net zoveel voor het nieuwe onderdeel als normaal, maar omdat het arbeidsloon wegvalt, is het zelf repareren wel een stukje goedkoper.

Ook goed nieuws: je iPhone valt na zo’n reparatie nog steeds onder de Apple-garantie. De kans is groot dat je vooral om die reden een iPhone bij Apple zelf laat repareren, in plaats van bij de telefoonreparateur op de hoek.

Beeld: Unsplash