Apple lanceert Apple TV met App Store en Siri

Apple TV

Apple heeft de Apple TV compleet vernieuwd. Drie jaar na de lancering van de vorige versie van het tv-kastje en acht jaar na de lancering van de allereerste versie, komt er een nieuwe Apple TV (officieel nu  TV genaamd) Ontwikkelaars kunnen hiervoor eindelijk apps bouwen en in een speciale Apple TV App Store  plaatsen. Of zoals Tim Cook het zei: “The future of television is apps”. Daarnaast kan de Apple TV worden bediend via Siri.

The future of television is apps - Tim CookDe nieuwe Apple TV wordt uitgerust met een nieuwe afstandsbediening met een aantal knoppen en een touchpad aan de bovenkant, waar je je duim oplegt. Daarnaast zitten er bewegingssensoren in, waarmee de afstandbediening vergelijkbaar wordt met de WiiMote van Nintendo en de Apple TV zeer geschikt is voor gaming. De accu gaat drie maanden mee en kan worden opgeladen via een lightingpoort aan de onderkant.

Apple TV remote

Via een speciale Siri-knop kun je zoekopdrachten activeren door ze uit te spreken. Hierin zoek je niet alleen in je iTunes-collectie, maar ook in een aantal streamingdiensten waaronder Netflix. Daarnaast kun je tijdens het kijken van videocontent via Siri informatie opvragen (bijv. het weer) die vervolgens onderin het scherm worden getoond. Als de informatie fullscreen wordt weergegeven word je video automatisch gebaseerd.

Of de apps op de Apple TV een succes worden is voor een groot deel afhankelijk van de daadwerkelijk nuttige toepassingen. In de praktijk gebruiken mensen een tv enkel voor het kijken van videocontent (live of on demand) en voor gaming. En bij dat laatste kan het nog wel eens een probleem worden dat App Store-gebruikers gewend zijn dat games gratis of bijna gratis zijn, terwijl consolegames tientallen euro’s per stuk kosten. Vorige week schreef ik hier al een uitgebreide analyse van. Desondanks komen consolegames als Rayman en Guitar Hero naar de Apple TV; de prijs is nog niet bekend.

De Apple TV draait op een compleet nieuw besturingssysteem, genaamd tvOS. Hij gaat in de VS 149 dollar kosten voor een versie met 32 GB en 199 dollar voor de 64 GB-versie. Eind oktober komt hij op de markt, ook in Nederland. De wereldwijde release moet nog dit jaar afgerond zijn.