Apple legt uit hoe de vingerafdruksensor je data beschermt

De introductie van de vingerafdruksensor ofwel Touch ID van de iPhone 5s in september vorig jaar leverde heel wat kritiek op. De sensor zou niet accuraat genoeg zijn, makkelijk te kraken en niet handig. De kritiek is inmiddels echter wat verstomd. Apple’s iOS Security document legt uit wat er gebeurt met je vingerafdruk wanneer je de sensor aanraakt.

Elke A7 chip heeft een unieke beveiligde ruimte voor de sensor data die zowel voor de A7 chip zelf als voor Apple niet toegankelijk is. Bovendien wordt elke toegangssessie end-to-end versleuteld en wordt de afdruk meteen verwijderd zodra hij omgezet is in een beveiligingssleutel.

The 88-by-88-pixel, 500-ppi raster scan is temporarily stored in encrypted memory within the Secure Enclave while being vectorized for analysis, and then it’s discarded after.

Verder zul je de cijfercode moeten gebruiken wanneer je je iPhone 48 uur niet hebt gebruikt, de iPhone is hersteld of nadat het ontgrendelen vijf keer is mislukt via Touch ID. Je kunt de sensor gebruiken om je iPhone te ontgrendelen maar ook om aankopen in de iTunes store te doen.

Er is wel degelijk nog kritiek op de Touch ID maar deze is voornamelijk gericht op de nauwkeurigheid van de sensor. Volgens een onderzoek van iCulture gebruikt meer dan zestig procent de sensor meerdere malen per dag zonder probleem, dertig procent moet af en toe meerdere pogingen doen en het overige gedeelte gebruikt de sensor niet of vindt het onhandig in gebruik.

Volgens Apple leert de sensor je vingerafdruk steeds beter kennen maar er zijn mensen die claimen dat de nauwkeurigheid juist afneemt op het moment dat je meer gebruik maakt van de sensor en je hem dus beter een keer in de zoveel tijd opnieuw in kunt stellen. Heb je daar ook last van dan kun je hier tips vinden om de Touch ID nauwkeuriger te maken.