Apple onderzocht in Frankrijk en Amerika wegens vertragen iPhones

Apple iPhone X

Apple krijgt vragen van de Franse en Amerikaanse autoriteiten, schrijft The Wall Street Journal. Reden is dat het bedrijf oudere iPhones bewust trager maakt, zodat ze langer mee zouden gaan. In december bood het bedrijf hier zijn excuses voor aan, maar toch blijven de overheden vragen stellen.

Apple gaf in december toe dat het iPhones trager maakt bij piekmomenten van informatieverwerking. Doel daarvan is dat een verouderde accu er niet mee uitscheidt en het toestel dus niet uitvalt. Maar de Amerikaanse overheid vindt die uitleg niet voldoende. Waarom koos Apple er niet voor om de accu’s gratis te vervangen, vraagt Senator John Thune af.

Frankrijk

In Frankrijk is het voorprogrammeren van veroudering sinds 2015 illegaal. De consumentenwet stelt dat het niet is toegestaan om apparaten te verouderen om te zorgen dat ze sneller vervangen worden door een nieuwe. Overtreed je die wet, dan kan dat leiden tot een boete van maximaal 5 procent van de jaaromzet.

Frankrijk onderzoekt nu of Apple die wet overtreedt met zijn aanpak. De iPhone-fabrikant zelf stelt juist dat de apparaten langer meegaan voor ze vervangen moeten worden door de prestaties te verlagen.