Apple komt met Clips: Een nieuwe app om video te delen op sociale media

Apple heeft vandaag naast een reeks nieuwe hardware ook de aankondiging van een eigen video-app de wereld ingestuurd: Clips. Voor de app is er goed gekeken naar Snapchat, Instagram, Vine en Prisma. Daar zijn de leukste onderdelen uit geleend om tot Clips te komen.

De app staat los van de normale camera-app in de iPhone en iPad, en is dus een aanvulling op wat Apple al aanbiedt. Met de video-app kun je zelf snel korte videoclips maken en daar tekst, effecten en graphics aan toevoegen. Video’s die in Clips gemaakt zijn, kunnen rechtstreeks op populaire sociale media en videowebsites worden gezet, zoals Instagram, Facebook, YouTube en Vimeo.

Als je een video via Berichten wilt delen, kan Clips proactief voorstellen met wie, afhankelijk van wie er in de video te zien is of op basis van de personen met wie je het vaakst iets deelt. Apple start dus geen eigen sociale netwerk.

Makkelijk video bewerken

Net als bij Snapchat en Instagram gaat het om korte, snappy video’s. Wat uniek is, is dat je de app deels met je stem kunt besturen. Zo kan je tekstballonnen toevoegen en titels toevoegen door gewoon te praten.

Ook is het mogelijk om een getekende achtergrond te kiezen en, dit klinkt als een mooie toevoeging ten opzichte van concurrerende diensten, kun je kezen uit tientallen nummers om toe te voegen aan de video. De audio wordt hierbij automatisch aangepast aan de lengte van de video.

Clips is vanaf begin april gratis te downloaden voor de iPhone en iPad. Daarvoor heb je minimaal een iPhone 5s nodig. Ook is iOS 10.3 nodig om Clips te gebruiken. Deze nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem verschijnt de komende weken.

Apple werkte overigens al een tijdje aan deze app. In augustus kwamen namelijk de eerste geruchten naar buiten.