Apple onthult nieuwe Mac Pro en macOS Catalina

macOS Catalina, Apple

Apple heeft tijdens WWDC een eerste blik gegeven op de nieuwste versie van zijn besturingssysteem voor computers: macOS Catalina. Maar wie denkt dat het bij WWDC alleen maar om software draait, heeft het mis. Het bedrijf onthulde namelijk ook een nieuwe Mac Pro en de nieuwe Apple Pro Display XDR.

Allereerst: iTunes is no more. Apple heeft namelijk aangekondigd dat het programma in Catalina vervangen wordt door drie nieuwe apps om het eenvoudiger te maken om naar muziek of podcasts te luisteren of tv-programma’s en films te bekijken. Het gaat om de Muziek-app, Apple TV-app en Podcasts-app.

In de Muziek-app moeten 50 miljoen nummers, playlists en muziekvideo’s staan, evenals je eigen muziek die je eerder kocht of downloadde. De Apple TV-app is een centrale plek om op verschillende manieren films en series te kijken. Je vindt hier TV Channels, gepersonaliseerde aanbevelingen en ruim 100.000 iTunes-films en -series. Je kunt films in 4K HDR en Dolby Atmos bekijken.

De Podcasts-app is degene die we al kennen van iOS, met 700.000 afleveringen. Bij iedere nieuwe aflevering kun je een melding krijgen, mocht je dat willen. Ook zijn er nieuwe categorieën, speciale verzamelingen die door redacteuren zijn samengesteld en geavanceerde zoektools.

macOS Catalina, Apple, Apple Music

Wil je media synchroniseren met je apparaten via een kabel? Dat kan ook via de nieuwe apps. Sluit je een apparaat aan, dan zie je deze in de zijkolom van Finder staan.

Geheel nieuw is Sidecar, waarmee je een iPad kunt gebruiken als extra scherm bij je Mac of als nauwkeurig tekentablet in een aantal Mac-apps. Voor dat laatste heb je wel een Apple Pencil nodig.

Beveiliging en toegankelijkheid

Apple besteedt zoals gewoonlijk ook aandacht aan beveiliging en toegankelijkheid. macOS Catalina komt dan ook met nieuwe hulptechnologieën, zoals updates aan Siri. Nieuwe labels en grids laten je namelijk met vrijwel iedere app werken. Hier zijn navigatietools voor beschikbaar en de audio van spraakopdrachten wordt op het apparat zelf verwerkt.

macOS Catalina bevat verder Gatekeeper, dat bij alle apps controleert of er sprake is van bekende beveiligingsproblemen. Apps moeten verder om toestemming vragen voor ze toegang krijgen tot je documenten. Ook nieuw is Approve with Apple Watch, waarmee je veel beveiligingsvragen goed kunt keuren door op de zijknop van je Apple Watch te tikken.

Schermtijd

Tot slot houdt Apple rekening met schermtijd en de manier waarop je je computer gebruikt. Hiermee krijg je inzicht in de tijd die je doorbrengt in apps en op websites, en krijg je tools om dat te reguleren. Maar je kunt ook nog één minuutje doorgaan, om je werk even op te slaan of je uit te loggen bij een spel. Ook kun je instellen dat je een bepaalde tijd niet op je laptop werkt.

Wil je minder tijd in specifieke soorten apps doorbrengen? Ook dat kun je instellen. En met iCloud worden al die instellingen gesynchroniseerd, zodat de tijden op iPhone, iPad en Mac bij elkaar worden opgeteld. Zo heb je een veilige totaalversleuteling.

macOS Catalina is nu beschikbaar als preview voor ontwikkelaars. Later in juni komt er een openbare bèta voor Mac-gebruikers. Dit najaar verschijnt de nieuwe versie als update voor alle gebruikers van Macs die halverwege 2012 of later op de markt zijn gebracht.

macOS Catalina,

Mac Pro

De nieuwe Mac Pro is niet gemaakt voor gebruikers die af en toe eens een mailtje versturen of wat surfen op het web. Deze computer is echt ontworpen voor power-gebruikers: mensen die hoge eisen stellen aan de CPU. Denk dus aan mensen die met honderden virtuele instrumenten bespelen of op tien iOS-apparaten tegelijkertijd een app simuleren.

De Mac Pro komt dan ook met behoorlijk wat kracht onder de motorkap. Binnenin het apparaat zitten Xeon-processors van maximaal 28 cores, met 64 Express-lanes. Samen moet dat voor flink wat prestaties en bandbreedte zorgen. En dankzij de thermische architectuur kan de processor altijd op volle kracht werken.

Ook bevat het apparaat flink wat geheugen. De nieuwe Mac Pro heeft een maximaal geheugen van maar liefst 1,5 TB, wat met acht PCI Express-sleuven nog weer verder uitgebreid kan worden. Ook de GPU is indrukwekkend, met grafische prestaties van 56 teraflops. Ook zit er een Apple MPX Module in, die voorziet in Thunderbolt-integratie en een vermogen van ruim 500 W.

Mac Pro, Apple

De grafische opties beginnen met de Radeon Pro 580X. De Radeon Pro Vega II is helemaal nieuw en komt met een rekenkracht to 14 teraflops, een geheugen van 32 GB en een geheugenbandbreedte van 1 TB/s. De Radeon Pro Vega II Duo is ook nieuw, en bevat twee Vega II-GPU’s voor grafische prestaties van 28 teraflops en een geheugen van 64 GB.

Afterburner

De Mac Pro krijgt verder Afterburner, waarmee je tot 6,3 miljard pixels per seconde kunt decoderen. Ben je een video-editor met een hoogwaardige camera? Dan kun je de native bestanden gebruiken en maximaal drie 8K ProRes RAW-videostreams en twaalf 4K ProRes RAW-videostreams in real time decoderen.

Net zo belangrijk is natuurlijk het uiterlijk. Het apparaat heeft een roestvrijstalen buitenkant, die te verwijderen is. Zo kun je altijd overal bij. Ook is de constructie modulair en kun je het dankzij zachte handvatten eenvoudig verplaatsen. Het opvallende raster is bedoeld om een optimale luchtcirculatie en stille werking mogelijk te maken.

Apple Mac Pro

Pro Display XDR

Ook nieuw is de Pro Display XDR, dat een 32 inch LCD-scherm met een Retina 6K-resolutie van 6016 bij 3384 pixels bevat. Volgens Apple zelf komt het scherm met bijna 40 procent meer schermruimte dan op een Retina 5K-scherm.

De Pro Display XDR heeft verder een brede kijkhoek en antireflectiecoating om het effect van weerspiegeld licht te verminderen. Ook kun je een versie in matglas krijgen, waardoor je nog minder weerspiegeling krijgt. Het scherm heeft verder een helderheid van maximaal 1600 nits.

Apple Pro Display XDR

De display komt met glas over de hele breedte en schermranden van slechts 9 millimeter. Het scherm heeft een arm die werkt als een tegengewicht voor het scherm, om het makkelijk te laten verplaatsen. De hoogte en hoek van de Pro Stand is naar wens in te stellen. Ook kun je het scherm naar een staande weergave draaien.

De nieuwe Mac Pro wordt vanaf 5.999 dollar beschikbaar en kan vanaf het najaar besteld worden. De Pro Display XDR is vanaf deze herfst voor 4.999 dollar te koop en de Pro Stand vanaf 999 dollar. Europese prijzen zijn nog niet bekend.