Apple presenteert iOS 13 en speciaal besturingssysteem voor iPad: iPadOS

Apple iPadOS

Apple heeft gisteravond tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC allerlei nieuwe besturingssystemen onthuld voor zijn apparaten. Meest opvallend is echter iPadOS: een besturingssysteem speciaal voor de iPad. Maar natuurlijk kreeg ook iOS een update, evenals macOS en watchOS.

iPadOS bouwt voort op dezelfde basis als iOS, maar richt zich dan echt specifiek op de iPad. Zo is het beginscherm helemaal opnieuw ontworpen, waardoor je meer apps per pagina krijgt. Ook kun je een Vandaag-weergave toevoegen, waarmee je snelle toegang krijgt tot widgets met informatie als het weer, de agenda en evenementen.

Het besturingssysteem dicht daarnaast het gat tussen een tablet en een laptop. Met Split View kun je bijvoorbeeld met verschillende bestanden en documenten uit dezelfde app werken. Slide Over laat je meerdere apps bekijken en van de ene naar de andere app gaan. En met App Exposé krijg je een snel overzicht van alle vensters van een app die open staan.

Apple iPadOS Slide Over

Via de Bestanden-app kun je documenten openen en beheren. Nu komt er echter ook ondersteuning voor de iCloud Drive, zodat je mappen kunt delen. Ook ondersteunt iPadOS externe schijven, bijvoorbeeld je SD-kaart. Een nieuwe kolomweergave in de Bestanden-app met voorvertoningen, laat je door mappen navigeren. Via Quick Actions kun je ook annoteren, bestanden draaien en PDF’s maken.

Apple Pencil

Op de iPad kun je al enige tijd de Apple Pencil gebruiken, maar met iPadOS moet je er nog meer mee kunnen doen. Zo kun je nu complete webpagina’s, documenten en e-mails annoteren en versturen op de iPad, door met je Apple Pencil vanuit de hoek van het scherm te swipen. Ook is er een nieuw ontworpen tool-palet, waarmee je snel toegang krijgt tot tools, kleurpaletten, vormen en een gum.

In Safari zie je voortaan verder de desktopversie van websites, die passend zijn gemaakt voor het scherm van de tablet en geoptimaliseerd zijn voor touch-mogelijkheden. Ook ondersteunt Safari nieuwe functies als een downloadmanager. iPadOS komt verder met een dark mode en een nieuw zwevend toetsenbord dat ruimte bespaard en ondersteuning voor QuickPath biedt.

Tot slot zijn er prestatieverbeteringen doorgevoerd, waardoor het systeem vloeiender reageert dankzij sneller ontgrendelen met Face ID. En dankzij een nieuwe manier om apps in de App Store te verpakken, zijn de bestanden die je downloadt tot vijftig procent kleiner en updates tot zestig procent kleiner.

iOS 13

Natuurlijk onthulde Apple ook iOS 13, de nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem. Deze versie krijgt een Donkere Modus, evenals een nieuwe manier om door foto’s te bladeren. Foto’s deelt dankzij machine learning de bibliotheek nu op zo’n manier dat je beste foto’s prominent zichtbaar zijn. Overbodige en op elkaar lijkende foto’s worden verborgen.

Ook zijn er nu nieuwe mogelijkheden om je foto’s te bewerken. Swipe even, en je kunt effecten versterken of verzwakken, om jouw foto perfect te maken. Daarnaast kun je aanpassingen in Portretbelichting direct in de Camera-app toepassen. Je kunt het licht bijvoorbeeld virtueel dichterbij brengen, om ogen scherper uit te laten komen. Ook nieuw is het High-Key Mono-effect, voor zwart-wit portretfoto’s.

Daarnaast heeft de Kaarten-app een upgrade gekregen. Niet alleen is het aanbod van wegen completer en zijn voetgangersgegevens beter, maar er is ook een Look Around-functie toegevoegd. Daarmee kun je straatbeelden in de stad zien, vergelijkbaar met Google StreetView.

Apple iOS 13 Maps

Sign In with Apple

Geheel nieuw is Sign In with Apple, waarmee je snel en gemakkelijk in kunt loggen bij apps en websites met je Apple ID. Dat is dus vergelijkbaar met hoe je met je Facebook- of Google-account in kunt loggen bij websites en apps.

Apple stelt zelf dat zij je privacy beschermen door ontwikkelaars steeds van een unieke willekeurige ID te voorzien. Vraagt een ontwikkelaar om je naam en e-mail? Zelfs dan moet je je e-mailadres privé kunnen houden en een uniek, willekeurig e-mailadres op kunnen geven.

Ook kun je eenvoudiger verificatie met Face ID of Touch ID uitvoeren. Verder is er tweestapsverificatie ingebouwd.

Apple, Sign in with Apple, iOS 13

Andere functies

Verder krijgt Herinneringen in iOS 13 een nieuw uiterlijk en meer manieren om herinneringen te maken, te bewerken, te delen en bij te houden. Een snelle knoppenbalk laat je bijvoorbeeld eenvoudiger tijdstippen, data, locaties, vlaggen en bijlagen toevoegen.

Verder krijgt CarPlay een grote update, met een nieuw dashboard om muziek, kaarten en meer in één keer te bekijken. Ook is er een nieuwe Agenda-app en ondersteuning van Siri voor navigatie- en audio-apps van derden.

Siri is natuurlijk ook aanwezig op de AirPods en kan daar vanaf nu binnenkomende berichten direct voorlezen. Dat geldt voor berichten in de Berichten-app, maar ook voor andere berichten-apps die SiriKit gebruiken. Daarnaast is er een nieuwe functie om audio te delen, om gemakkelijk samen met vrienden naar een film te kunnen kijken of naar een nummer te luisteren. Daar houd je een tweede paar AirPods voor bij je telefoon of iPad in de buurt.

Beschikbaarheid

Apple heeft de preview van iOS en iPadOS nu al beschikbaar gemaakt voor ontwikkelaars. Later deze maand komt er een openbaar bètaprogramma voor iOS- en iPadOS-gebruikers. iOs 13 komt dit najaar als software-update naar iPhone 6s en nieuwer.

iPadOS komt dit najaar naar de iPad Air 2 en nieuwer, alle iPad Pro-modellen, iPads van de vijfde generatie en hoger en de iPad mini 4 en hoger.