Apple komt binnen enkele dagen met Spectre patch voor Safari

Apple wil in de komende dagen een patch uitbrengen voor de Safari browser op iPhones, Macs en iPads. De patch is een veiligheidsfix en moet de apparaten beschermen tegen Spectre aanvallen, schrijft Fortune.

In een statement bevestigt Apple dat alle Mac systemen en iOS apparaten kwetsbaar zijn voor Spectre en Meltdown. Tegen Meltdown, een kwetsbaarheid die alleen in Intel chips zit, bracht Apple al iOS patches uit. De meest recente iOS, waaronder iOS 11.2 en MacOS 10.13.2 zijn daardoor al beschermd. De Apple Watch is helemaal niet kwetsbaar voor Meltdown, zegt Apple zelf.

Patch heeft geen gevolgen voor de snelheid van de chips

Spectre is een kwetsbaarheid in chips van Intel, ARM en AMD. Niet alleen computers hebben te maken met Spectre, dit treft ook smartphones, tablets en iOT apparaten. Uit een analyse van Apple’s IT experts blijkt dat misbruik kan worden gemaakt van Spectre door een JavasScript code te laten uitvoeren in een Safari browser. Volgens Apple heeft de patch geen gevolgen voor de snelheid van de chips.

Sinds het nieuws over de kwetsbaarheden uitkwam, is het Intel aandeel iets gezakt. Analisten van Barclays geloven echter niet, dat Intel heel veel schade gaat ondervinden.