Trillium wil meer diversiteit in top Google na vertrek Eric Schmidt

Google

Trillium Asset Management, een aandeelhouder van Alphabet, wil dat er meer diversiteit komt in de Google top, dat meldt Quartz. Alphabet is het moederbedrijf van Google. Op dit moment bestaat de top uit oprichters Larry Page, Sergey Brin en de vertrekkende Eric Schmidt. Trillium ‘verzoekt het bestuur stappen te ondernemen om de bestuurscommissie divers te maken in ras, etniciteit, en gender.’

Google is niet divers genoeg

Google kwam in 2017 meerdere keren negatief in het nieuws vanwege diversiteit. Begin april werd het techbedrijf aangeklaagd door het Amerikaanse Ministerie van Werkgelegenheid. Google zou vrouwen systematisch minder betalen dan mannen. In augustus werd de aanklacht gevolgd door een memo van programmeur James Damore. In de memo stond dat biologische verschillen de reden zijn dat er weinig vrouwen in technische banen werken.

Trillium is een investeringsmaatschappij met een focus op duurzaamheid en diversiteit. Op hun website is het voorstel naar de andere aandeelhouders van Alphabet te lezen. In het voorstel zegt Trillium dat Google te weinig moeite heeft gedaan om daadwerkelijk iets te doen aan diversiteit op de werkvloer. Het aantal zwarte, vrouwelijke en Zuid-Amerikaanse werknemers is volgens Trillium de afgelopen drie jaar nauwelijks gestegen.

Sundar Pichai

Sundar Pichai

Het is tijd voor Alphabet om het voortouw te nemen in het diversiteitsissue, vindt de investeringsmaatschappij. De kans dat het voorstel wordt aangenomen, is echter niet heel groot. Larry Page en Sergey Brin zijn samen goed voor 51 % van de stemmen. Het is volgens Quartz onwaarschijnlijk dat zij het ermee eens zijn dat Google tekort schiet in hun diversiteitsbeleid.

Jonas Kron, aandeelhouder lobbyist voor Trillium, zegt tegenover Quartz dat Google idealiter een vrouw of een persoon met een niet-westerse etniciteit aanstelt in plaats van Eric Schmidt. Trillium zou dan het voorstel weer kunnen intrekken. De huidige CEO van Google, de Indiase Sundar Pichai, zou dan de meest voor de hand liggende keuze zijn. De aandeelhouders van Alphabet stemmen waarschijnlijk in juni over het diversiteitsvoorstel van Trillium.

Foto: Sundar Pichai