Voor datingapp Luna is niet geld verdienen, maar de ware liefde vinden het ultieme doel

Internetondernemer Andre Ornish, 26 jaar, is van plan de wereld van online dating te veranderen. Zelf zit hij al acht jaar op OkCupid, maar zonder succes. Hij gelooft dat de bedrijven achter datingapps het liefst leden willen vasthouden. Dat gaat ten koste van waar de gebruiker naar op zoek is, namelijk de ware liefde. Met zijn eigen datingapp Luna wil hij dat gaan veranderen is te lezen in Motherboard.

Luna is een datingapp zonder tussenpersoon

‘Luna’ klinkt vrij etherisch en dat is het ook vrij letterlijk: de app wordt gebouwd op het Ethereum netwerk. Tegenover Motherboard zegt Ornish dat hij vooral bezig is de wereld kennis te laten maken met blockchain. Hij denkt dat blockchain net zo groot wordt als het internet zelf.

Ornish denkt dat datingapps zoals OkCupid expres algoritmes gebruiken die net niet goed genoeg zijn, waardoor de kans klein is dat je daar de ware vindt. Ondertussen blijf je wel lid en betaal je de service voor lidmaatschap en premium features. Door de datingapp op blockchain te zetten, hoeft er geen tussenpersoon meer te zijn. Luna dient alleen als platform om mensen te ontmoeten, en denkt zichzelf advertentie- en spamvrij te houden.

Meer dan vijf prachtige jaren samen

Het rotsvaste geloof dat machines en algoritmes alles kunnen oplossen, is ook terug te lezen in Luna’s twintig pagina’s tellende whitepaper.

Luna wil gebruikmaken van machine learning om de beste matches te maken. En de oprichters van Luna nemen daarbij geen genoegen met minder dan dé absolute ware liefde. IT investeerder Vinay Gupta zegt: “Een algoritme dat goed is voor vijf prachtige jaren samen, maar die eindigt in een lelijke scheiding, is suboptimaal. En als dat een onwerkelijke uitkomst lijkt, laten we vooral bedenken dat computers op dit moment al beter zijn in beeldherkenning dan mensen. Misschien kunnen ze ook compatibiliteit beter herkennen dan wij.”

Luna gaat naar verwachting dit najaar de lucht in. Jezelf inschrijven kan alvast.