‘Apple trekt stekker uit iTunes en splitst het op in drie nieuwe apps’

Apple iTunes

Apple heeft vanavond zijn keynote tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC. Maar wat gaat het bedrijf daar presenteren? Ingewijden stellen tegenover Bloomberg wel een idee te hebben. Zo zou het bedrijf stoppen met iTunes, en de dienst in drie apps opsplitsen.

iTunes is al bijna twee decennia dé manier om naar muziek te luisteren, films en series te kijken, podcasts te beluisteren en apparaten te beheren als je een Apple-gebruiker bent. Maar daar lijkt dus een einde aan te komen.

Volgens de ingewijden lanceert Apple namelijk drie nieuwe apps voor de Mac die iTunes samen moeten vervangen. Het gaat om Music, TV en Podcasts. Daarmee trekt Apple zijn strategie voor media-apps van iPhones en iPads door naar de Mac. En geen zorgen: je apparaten beheer je nog steeds op je Mac, maar nu via de Music-app.

Nieuwe apps

Apple zet dit jaar sowieso hoog in op nieuwe apps. Het bedrijf werkt namelijk aan grote vernieuwingen voor de Reminders- en Health-apps. Maps, Messages, Apple Books, Home en Mail krijgen ook wat wijzigingen, aldus de ingewijden. En Find my iPhone en Find my Friends moeten in één app gecombineerd worden.

Ook wordt het ecosysteem voor apps één geheel, aan de hand van nieuwe tools voor ontwikkelaars om iOS-apps voor Mac-laptops en -desktops te maken. De bedoeling is dat de iOS-apps daarmee ook op laptops en desktops draaien, wat nu al het geval is voor News, Voice Memos, Home en Stock.

Verder wordt gezondheid een groter onderdeel van veel Apple-producten. Zo gaat Apple zich richten op het monitoren van je gehoor, bijvoorbeeld door te meten hoe luid de externe omgeving is en hoe hard de muziek op je koptelefoon staat. Daarnaast wil het bedrijf een uitgebreidere tracking van een menstruatiecyclus op de iPhone maken, evenals twee apps voor de Apple Watch.

Hardware

Natuurlijk komen er ook wat hardware-updates. Volgens Bloombergs ingewijden wordt de Apple Watch veel onafhankelijker van de iPhone. Dit moet gebeuren door een eigen App Store toe te voegen aan watchOS 6, evenals nieuwe apps als een rekenmachine en spraakopnames. Voor berichten komen ook nieuwe functies.

Tot slot wil Apple de iPad nog meer neerzetten als een vervanging voor de PC, wat het al jaren probeert. Het bedrijf gaat het thuisscherm verbeteren en er komen nieuwe functies om meerdere apps tegelijkertijd te gebruiken.

Foto: Shutterstock.com