‘Justitie VS bereidt antitrust-zaak tegen Google voor’

Google

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou werken aan een antitrust-onderzoek naar Google. Dat stellen mensen die bekend zijn met de zaak tegenover The Wall Street Journal. Waar het ministerie tijdens het onderzoek zich specifiek op gaat richten, is nog onduidelijk.

De antitrust-afdeling van het ministerie zou de afgelopen weken het grondwerk hebben gelegd voor het onderzoek, aldus de ingewijden. Of Google al op de hoogte is van het onderzoek, is onduidelijk. Wel is bekend dat critici van de internetgigant al met het ministerie hebben gesproken.

Eerder onderzoek

De FTC deed eerder al een onderzoek naar Google, maar sloot dat onderzoek in 2013 zonder actie te ondernemen. Google maakte toen wel wat vrijwillige veranderingen in zijn zakelijke praktijken. De FTC en Justitie hebben nu overlegd wie het nieuwe onderzoek zou leiden, en de FTC gaf Justitie daarbij toestemming om het onderzoek te doen.

Google is overigens niet ongeschonden uit dergelijke onderzoeken gekomen. Hoewel er weinig gevolgen uit het onderzoek van de FTC kwam, heeft het bedrijf in Europa meerdere miljardenboetes gekregen. Meest recent is een boete van 1,5 miljard euro uit maart dit jaar, wegens misbruik van zijn dominante positie met advertenties.

Foto: Shutterstock.com