‘Apple verving in 2018 11 miljoen accu’s van iPhones’

iPhone X Apple, iPhones

Apple heeft in 2018 maar liefst 11 miljoen batterijen vervangen van zijn iPhones. Dat zou CEO Tim Cook hebben gezegd tijdens een vergadering met de werknemers van het bedrijf, meldt John Gruber van Daring Fireball. Normaal gesproken vervangt het bedrijf in een jaar tijd tussen de 1 en 2 miljoen batterijen, meldt 9to5mac.

Daarmee zijn er dus elf keer meer accu’s vervangen dan normaal gesproken. Reden is dat het vervangen van de batterij in een iPhone vorig jaar veel goedkoper was dan normaal. Dit kon nu voor 29 dollar, in plaats van 79 dollar. Die prijsverlaging was een goedmakertje van Apple, nadat bleek dat oudere telefoons expres trager werden gemaakt.

Lagere omzet

De vergadering wat extra uitleg bij de eerdere waarschuwing van Apple, toen het bedrijf zei een flink lagere omzet te verwachten voor het vierde kwartaal van vorig jaar. Die omzet zou 9 miljard dollar lager uit gaan vallen, omdat er veel minder iPhones werden verkocht dan verwacht.

Voornaamste reden was dat er veel meer accu’s werden vervangen. En nu blijkt dus hoeveel precies. Tim Cook zei dat er ook vorig jaar werd uitgegaan van 1 tot 2 miljoen vervangen accu’s, terwijl het werkelijke aantal op 11 miljoen blijkt te liggen.

Gruber geeft een goede verklaring voor de verschillen in de cijfers. Hij vermoedt dat het effect van het vervangen van de accu’s pas duidelijk werd nadat de iPhone Xr en iPhone Xs-modellen werden aangekondigd. “Een paar miljoen extra iPhone-gebruikers die blij zijn met de prestaties van hun oude telefoons met nieuwe accu’s – die anders een nieuwe iPhone hadden gekocht – zorgden voor een deuk onderaan de streep.”