Er groeien voor het eerst planten op de maan

De maan is niet langer een plek waar helemaal niets groeit. Voor het eerst zijn er namelijk planten gaan groeien. Zaadjes die China tijdens de Chang’e-4-missie naar de maan bracht, zijn namelijk ontkiemd. Dat meldt de China National Space Administration, schrijft BBC.

De Chang’e-4 is ook de eerste missie waarbij er geland werd op de donkere zijde van de maan. Daar landde het ruimtevaartuig op 3 januari. De raket had ook instrumenten bij zich om de geologie van de regio te onderzoeken. Daarnaast was er een gesloten container aan boord, met daarin zaadjes voor katoen en aardappelen, gist en eitjes van fruitvliegjes.

De bedoeling is dat die planten, de fruitvliegen en het gist samen een ecosysteem gaan vormen. De katoenzaadjes zijn nu uitgekomen, de aardappelzaadjes niet.

Toekomst

Het kiemen van de katoenzaadjes wordt als ontzettend belangrijk gezien. Het zou namelijk kunnen betekenen dat astronauten in de toekomst hun eigen eten kunnen kweken in de ruimte. Daardoor hoeven ze minder vaak terug naar de aarde te komen. Eerder werden er overigens al wel planten gegroeid op ISS.