Apple waarschuwt voor flink lagere omzet door slechtere iPhone-verkoop

Apple, iPhones

We hoorden er eind vorig jaar al geruchten over, maar nu blijkt het een feit: de verkoop van de iPhone is de afgelopen tijd tegengevallen. Om die reden heeft Apple bekendgemaakt dat het verwacht dat de omzet in het vierde kwartaal van 2018 9 miljard dollar lager uitvalt, zo schrijft CEO Tim Cook in een brief.

De problemen begonnen vorig jaar, stelt The Verge. Toen werd duidelijk dat oudere telefoons van het bedrijf expres slechtere prestaties kregen, om te compenseren voor de slijtende accu’s. Om zijn excuses aan te bieden, besloot Apple om het vervangen van een accu 50 dollar goedkoper te maken.

En dat is een deel van de reden dat de omzet nu flink lager uit gaat vallen, stelt Cook. Meer mensen zijn hun accu’s gaan vervangen en kochten daardoor geen nieuwe telefoons. Logisch, want als je voor 30 dollar een nieuwe accu kunt krijgen en je telefoon weer jaren mee kan gaan, is een nieuwe telefoon van ruim duizend euro een stuk minder aantrekkelijk.

Verwachting

Cook maakte in de brief echter geen concrete verkoopcijfers bekend. Het gaat alleen om een richtlijn en een waarschuwing. Maar je kunt er dus vanuit gaan dat we binnenkort de harde cijfers wel zien en deze lager uit gaan vallen dan eerder gedacht werd.

Hoeveel iPhones er precies verkocht zijn, zullen we echter niet meer ontdekken. Het bedrijf kondigde vorig jaar aan niet langer bekend te maken hoeveel exemplaren het van zijn apparaten heeft verkocht.