Apple Watch is vooralsnog allesbehalve spectaculair

Het is ruim een jaar geleden dat Samsung zijn eerste smatwatch presenteerde op de IFA 2013 in Berlijn. Met enig hoongelach werd de Samsung Galaxy Gear destijds ontvangen: Het ding was groot, lomp, plastic en wat moest je er nou eigenlijk mee?

Maar inmiddels hebben Samsung en zijn concurrenten LG en Motorola flinke stappen gemaakt op gebied van smartwatches: De vorige week in Berlijn geïntroduceerde modellen zijn slanker, sierlijker en slimmer: Verbinding maken met je telefoon? Waarom zou je, als je smartwatch zelf al over WiFi beschikt? En alhoewel de scepsis bij de consument groot is, moeten velen toegeven dat de smartwatches steeds meer de pracht van een ouderwets horloge benaderen.

De verwachtingen bij de eventuele introductie van een iWatch liepen de afgelopen weken dan ook hoog op. Apple zou niet zomaar een smartwatch lanceren, maar de hele productcategorie vernieuwen. Maandenlang maakten Applefans elkaar de kop gek met conceptontwerpen van de iWatch, de een nog slicker, dunner en mooier dan de andere. En vanavond was het dan zo ver. Tim Cook had voor ons nog ‘One more thing’ in petto.

De eerste beelden van de Apple Watch deden ons hartje sneller kloppen: Een nieuw product van Apple, we herinneren ons nog zo goed de iPod, iPhone en iPad. Een historisch moment! Maar gaandeweg het filmpje zakt ons enthousiasme enigszins weg. Het scherm is vierkant. En het klokwerk zelf heeft wel heel erg veel weg van de iPhone 1. Is dit het nou, anno 2014?

iwatch3010_verge_super_wide

Het zou Apple allemaal vergeven zijn als het apparaat ons weg zou blazen met spectaculaire specificaties, maar ook die blijven uit. In plaats daarvan kijken we minutenlang naar een uitleg van de ‘digital crown’, een wieltje aan de zijkant van het horloge waarmee Apple naar eigen zeggen de ‘user interface van een smartwatch’ totaal opnieuw uitvindt. Een soortgelijke functionaliteit werd vorige week echter al geïntroduceerd op de LG G Watch R, die het knopje aan de zijkant ook als home button gebruikt.

Natuurlijk draait het bij Apple allemaal om design en gebruikersgemak. En dat ze indruk maken met hun nieuwe display-interface en loepzuivere beeldscherm staat buiten kijf. Maar verder doet de Apple Watch ons vooralsnog vooral terugdenken aan de introductie van de Galaxy Gear nu iets meer dan een jaar geleden: Een aardig prototype, maar nog lang geen mainstream hebbeding.

De moed zakt ons nog verder in de schoenen als we horen dat de Apple Watch pas in 2015 verkrijgbaar zal zijn, voor een vanafprijs van $349. Daarmee is de Apple Watch niet alleen een stuk duurder dan zijn naaste concurrenten, maar loopt het product tegen die tijd ook ruim anderhalf jaar achter op zijn concurrenten.

DSC_8064-2040.0

Toch zijn er een paar lichtpuntjes te noemen. Zo is de Watch straks in twee formaten beschikbaar: 38 mm en 42 mm hoog. De kleinere variant maakt het apparaat bijvoorbeeld ook erg geschikt voor vrouwen. Iets waar concurrenten Samsung en LG nog niet echt over na lijken te hebben gedacht.

Er zijn sowieso erg veel varianten van het apparaat: Met plastic bandjes voor tijdens het sporten, leren bandjes voor de klassieke look en roestvrijstalen bandjes met luxe sluitingen. En ook het klokwerk verschijnt in diverse metaalkleuren waaronder geelgoud, roodgoud en aluminium. Genoeg ruimte om jezelf een uitvoering naar jouw smaak aan te schaffen dus.

Schermafbeelding 2014-09-09 om 20.27.15

Maar behalve de pretty looks is de Apple Watch eigenlijk niets nieuws onder de zon. Je kunt er mee navigeren, je conditie bijhouden, het weerbericht checken, berichtjes op ontvangen of versturen. En betalen, via Apple Pay. Maar behalve dat laatste brengt de Watch vooralsnog dus niets nieuws ten opzichte van zijn Android Wear concurrenten.

Sterker nog, het device heeft geen eigen WiFi of GPS functionaliteiten (alleen door verbinding te maken met je iPhone 6), een feature die de Samsung Gear S inmiddels bijvoorbeeld wel heeft. En een foto maken of telefoongesprek voeren via de Apple Watch kan ook al niet. Curved display? Ho maar.

Nee, het was vanavond niet Apple’s eerste wearable die de show stal in Cupertino. Gelukkig was er ook nog de iPhone 6 (Plus), die met zijn extra grote display, slankere voorkomen, uitgebreide camera opties en game mogelijkheden wél op ons verlanglijstje voor dit najaar komt te staan. En verder wachten wij nog even geduldig op de Apple Watch 2.

Foto’s via The Verge