‘Apple wil dat dokters kunnen bepalen of je ziek wordt dankzij data uit Health-app’

HealthKit

Apple’s HealthKit wordt nu vooral door ‘gewone’ gebruikers benut om bijvoorbeeld bij te houden hoeveel je weegt of sport, maar in de toekomst kan het platform wel eens een stuk serieuzer worden. Volgens Bloomberg wil Apple op termijn namelijk zijn gezondheidssysteem aan dokters aanbieden, zodat ze op basis van de verzamelde data snel en precies diagnoses kunnen maken.

Daarmee zou je iPhone of Apple Watch helpen om ziektes te detecteren. Door een dokter de diagnose te laten maken, zorgt Apple ervoor dat er alsnog een professional kijkt naar bepaalde metingen.

Daarmee zou Apple het dataprobleem van ziekenhuizen in de Verenigde Staten oplossen. Daar wordt op het moment nog amper data van andere partijen geanalyseerd om bepaalde medische kwalen te ontdekken, deels omdat het zo’n gigantische hoeveelheid informatie is. Apple zou de gegevens van HealthKit benaderbaar willen maken, zodat doktoren er makkelijker gebruik van kunnen maken.

Logische stap

Het klinkt als een logische stap: op dit moment biedt Apple medische onderzoekers al aan data te verzamelen via zijn platform onder de naam ResearchKit. Via CareKit kan het Health-platform worden gebruikt bij de behandeling van ziektes. Het inzetten van dezelfde technologieën en faciliteiten voor het stellen van diagnoses is dan ook eigenlijk heel logisch.

Het zou voor Apple daarnaast een goede inkomstenbron zijn. Het bedrijf kan immers zijn diensten tegen betaling aanbieden bij ziekenhuizen, die op hun beurt beter te werk kunnen gaan. Apple richt de laatste jaren steeds meer op diensten, om minder afhankelijk te zijn van de verkoop van hardware.