We weten weer meer over Apple’s plannen met zelfrijdende auto’s

Na jaren van speculatie krijgen we nu eindelijk een eerste blik op Apple’s plannen met zelfrijdende auto’s. Er zijn interne documenten uitgelekt waarin Apple een vergunning aanvraagt om met autonome voertuigen de weg op te gaan, schrijft Reuters. Die vergunning is binnen, waardoor wij nu meer inzicht hebben gekregen over waar Apple mee bezig is.

Een chauffeur mag bijvoorbeeld niet zomaar plaatsnemen in een autonoom voertuig dat draait op het systeem Automated System, zoals Apple het noemt. Degene die er in wil rijden, moet eerst getraind worden. Zo moeten ze aantonen te kunnen rijden op hoge en lage snelheden, te kunnen ingrijpen in het systeem en plotseling te kunnen bijsturen of remmen. De auto’s moeten op de openbare weg in Californië rijden om ze testen en daarvoor is veiligheid heel belangrijk.

Automated System Apple

Is de software in de auto niet actief, dan kan een chauffeur ook gewoon ouderwets zelf de controle over de auto krijgen. Apple heeft daarvoor een Logitech-stuurwieltje en -pedaal ingebouwd in een Lexus RX450h, blijkt uit een foto. Volgens de handleiding van 41 pagina’s kan een mens de besturing overnemen door op het rempedaal te drukken of het stuurwieltje te grijpen. Daarnaast leert iedere deelnemer om te versnellen zonder dat het systeem uitschakelt.

Vergunning toegekend

De vergunning om te gaan testen op openbare wegen werd vorige week toegekend. Apple mag nu met drie Lexus RX450h SUV’s en zes chauffeurs op de wegen in Californië gaan rijden.

Automated System Apple

Zoals gezegd wordt er al jaren gespeculeerd over de zelfrijdende auto van Apple. Waar het in eerste instantie het plan was om een eigen voertuig te maken, werd eind vorig jaar duidelijk dat het alleen een platform voor auto’s zou worden. Wanneer het platform precies klaar moet zijn, is niet duidelijk. Maar Apple lijkt nu wel echte vooruitgang te maken met deze testen.