Kunnen we binnenkort sneakers van Nike customizen via augmented reality?

Nog meer patentnieuws. Nadat we eerder melding maakten van het nieuwe patent van Apple voor een virtual reality headset, heeft ook Nike een nieuw patent verworven. Op basis van het patent ziet het ernaar uit dat Nike consumenten sneakers wilt laten ontwerpen via holografische technieken.

Het patent dat Nike eerder deze maand verwierf wordt aangeduid als ‘Augmented Reality Design System’. In het patent wordt een methode beschreven om sneakers te ontwerpen middels een headset en een ‘digitale pen’. Het idee is dat consumenten via de headset naar een fysiek ontwerp kijken en vervolgens via de pen het ontwerp kunnen aanpassen en bijschaven.

Het nieuwe ontwerp wordt automatisch vertaald naar een computer en kan vervolgens 3D geprint worden tot fysieke schoen. Hiermee zouden consumenten in staat zijn om een sneaker van Nike te customizen naar hun eigen idee.

patent nik,e

Helemaal nieuw is het niet dat consumenten hun schoen kunnen customizen, want de meeste fabrikanten bieden al een digitale tool om schoenen naar wens aan te passen. Nike heeft zelf ook zo’n tool, NIKEiD, waarmee consumenten zelf de kleuren en stijl kunnen kiezen en tekst kunnen toevoegen.

Echter is de grootste verandering dat consumenten nu vanaf ‘het begin’ invloed hebben op het ontwerp. Zo zien zij het ontwerp van een ‘kale’ schoen en kunnen zij zelf de kleuren, vormen e.d. toevoegen aan het ontwerp.

Via de headset zien zij direct wat zij ‘getekend’ hebben via het principe van augmented reality. Hierbij wordt een virtuele laag gelegd over de ‘echte’ wereld, waardoor je virtuele objecten kunt zien. Hierdoor zien gebruikers direct het uiteindelijke ontwerp en hoeven ze niet direct te printen.

Echt duidelijk is het nog niet wat Nike van plan is met het patent. Zo is nog niet bekend of de techniek beschikbaar komt voor consumenten of dat alleen de ontwerpers van Nike de technologie gaan gebruiken. Echter zou het voor consumenten een grote verbetering kunnen zijn op het gebied van het customizen van sneakers.

Eerder liet Nike ook al weten dat zij werken aan de zelfstrikkende schoen uit Back to the Future 2.