Artsen maken gebruik van een hologram tijdens operatie

Artsen in Israël hebben voor het eerst in de geschiedenis gebruik gemaakt van een hologram tijdens een operatie. Hierdoor kregen de artsen live een goed beeld van het hart dat ze aan het opereren waren en konden ze zien welke invloed bepaalde handelingen hadden.

De techniek is ontstaan door een samenwerking tussen Philips en het Israëlische bedrijf Realview. Door middel van 2D-röntgenbeelden en een echografie wordt het holografische beeld geconstrueerd. Dit beeld werd doorgestuurd naar apparatuur van Philips dat er voor zorgde dat er een holografisch hart door de operatiekamer zweefde.

Artsen kunnen door middel van handbewegingen het holografische beeld draaien en inzoomen op details. Ook kan de arts bepaalde delen markeren of het beeld ‘doorsnijden’ om de binnenkant te kunnen zien.

Dit levert veel voordelen op ten opzichte van de normale 2D-beelden. Een van de artsen die gewerkt heeft met de technologie, Dr. Einat Birk, zegt:

“Met de holografische projecties kon ik intuïtief de ruimtelijke 3D-anatomie van het hart van de patiënt begrijpen en onderzoeken, maar het was tijdens de procedure ook mogelijk de interactie tussen mijn instrumenten en het weefsel in schatten.”

Met deze technologie is een pilotstudie uitgevoerd onder acht patiënten. Morgen worden de precieze resultaten van dit onderzoek gepresenteerd.