Atari is terug, dit keer niet met een spelcomputer maar met Internet of Things-toepassingen

Het legendarische spelcomputermerk Atari laat weer van zich horen. En ditmaal op een bijzondere manier. Ze maken een samenwerking bekend met Sigfox om gezamenlijk nieuwe connected producten te ontwikkelen voor het Internet of Things. De eerste productlijn zal te vinden zijn in de smart home-categorie evenals producten voor huisdieren, lifestyle en veiligheid.

Atari is niet direct betrokken bij de ontwikkeling van de producten maar zal voornamelijk zijn merknaam eraan verbinden. De iconische spelcomputer heeft een betere merknaam dan Sigfox, ondanks de groei die laatstgenoemde doormaakt. Op dit moment heeft het Franse Sigfox zo’n 7 miljoen apparaten in 18 landen verbonden aan een speciaal IoT-netwerk. Zo’n netwerk lijkt enigzins op mobiel internet, maar het is speciaal ontwikkeld om informatie uit sensoren en apparaten te versturen en ontvangen.

Je kunt met connected producten en sensoren dan kleine hoeveelheden data versturen, denk hier aan elektriciteitsmeters, druksensoren en luchtvochtigheidsmeters. Het grote voordeel is dat deze apparaten zeer weinig stroomverbruik nodig hebben en niet constant hoeven te worden gemonitord. Zo kunnen ze over langere tijd ongehinderd hun werk doen in buitengebieden (dierenparken, bossen, natuurgebieden) zonder de noodzaak om periodiek de batterij te verwisselen of een zware stroomaansluiting mee te leveren.

Gaming

Sigfox doet nog een bijzondere uitspraak over de samenwerking: “Ons netwerk verbindt de fysieke wereld met de virtuele wereld op een gemakkelijke, goedkope en betrouwbare manier. De samenwerking met Aatri zorgt voor een nieuwe dimensie in gaming en geeft nieuwe mogelijkheden die we ons nu nog niet kunnen voorstellen.”

Hoe we dat moeten interpreteren zal de toekomst uitwijzen. Connected Centipedes in je tuin? De slaapkamer wordt een slagveld voor Space Invaders? De eerste producten zullen in de loop van 2016 het levenslicht zien. Ik kan niet wachten om in de echte wereld Pong te spelen of eindelijk het beruchte E.T. spel te spelen in mijn eigen achtertuin….