AT&T wil Amerikaanse steden slimmer maken

De Amerikaanse telecomprovider AT&T wil ervoor zorgen dat volledige steden slimmer worden met behulp van het internet. Daarom wil het bedrijf gaan helpen met het digitaliseren van het verkeer, wegbeheer, parkeren, openbaar vervoer, riolering en het verwerken van afval. Dat vertelde AT&T-CEO Glenn in een interview met The Verge.

Op deze manier wil de provider ervoor zorgen dat alles wat er in een stad gebeurt online in de gaten gehouden kan worden. Voor gemeenten een belangrijke ontwikkeling: zij krijgen inzage in wat er op straat gebeurt, informatie waarmee een stad verder kan worden verbeterd.

AT&T ontwikkelt daarom een ‘framework’ voor slimme steden, wat overal gebruikt kan worden. Daarvoor wordt samengewerkt met een aantal grote bedrijven gespecialiseerd in big data, zoals bijvoorbeeld Cisco, Deloitte, Ericsson, GE, IBM, Intel en Qualcomm.

Volgens Lurie moet dit framework zich gaan bewijzen tegenover steden. De implementatie hiervan kan een fikse investering zijn, iets dat steden hopelijk kunnen rechtvaardigen:

Je moet bewijzen dat dit zich uiteindelijk zal terugbetalen. Dat we hiermee een stad kunnen maken waarin mensen willen wonen en waar economische groei plaatsvindt.

De belangen voor AT&T hierbij zijn uiteraard groot. Niet alleen kan de telecomprovider geld verdienen met het aanbieden van slimme stadssoftware, maar het bedrijf zou ook een fundamenteel onderdeel worden van veel grote steden. De relevantie van de telecomprovider groeit hierdoor fors.