Intel en ESPN lanceren ‘connected snowboard’ tijdens CES

Intel gaat nauw samenwerken met sportzender ESPN om een ‘connected snowboard’ in te zetten tijdens de Winter X-Games later deze maand. Door de snowboards uit te rusten met een speciale Curie-module zullen toeschouwers en verslaggevers realtime statistieken terugkrijgen over de prestaties op de piste, zo maakte de Amerikaanse techgigant bekend tijdens de CES in Las Vegas.

De afgelopen 2 jaar wist chipfabrikant Intel het publiek op de CES te verbazen met hun nog altijd kleiner wordende technologie. In 2014 presenteerde het bedrijf de Edison voor het eerst, een volledig werkende microcomputer op het formaat van een geheugenkaart. Een jaar later voldeed het bedrijf aan hun eigen voorspelling: opvolger Curie is wederom een volledig werkende microcomputer maar ditmaal op het formaat van een knoop.

De Curie-module is een combinatie van uiterst compacte technologie: de microcomputer wordt gevoed door een piepkleine batterij, draait op de Intel Quark en heeft de beschikking over een accelerometer met zes assen, gyroscoop en Bluetooth-zender.

Red Bull Media House

Zulke geavanceerde technologie op klein formaat opent uiteraard een wereld van nieuwe mogelijkheden. Na een serie experimenten met kleding gaat Intel nu dus samenwerken met ESPN, de grootste sportzender in de Verenigde Staten. Tijdens de aankomende Winter X-Games zullen de snowboards van de atleten tijdens de Slopestyle en Big Air uitgerust worden met de Curie.

De microcomputer analyseert realtime data als spronghoogte, aantal rotaties in de lucht, snelheid en de impact van een landing. Deze informatie wordt ook direct doorgespeeld naar publiek en verslaggevers, die zo op ongekende wijze inzicht krijgen in de prestaties van de boarders.

Naast de samenwerking met ESPN maakte Intel ook bekend dat het nauw zal gaan samenwerken met Red Bull Media House, de mediatak van de energiedrank, om ook andere (extreme) sporters uit te rusten met slimme technologie. Een voorproefje daarvan toonde de chipfabrikant vorig jaar al, toen tijdens hun eigen Developer Forum een aantal BMX-fietsen met de Curie-module op het podium verschenen.

De samenwerking met beide mediapartijen is een volgende stap in de transitie die Intel al in geruime tijd geleden heeft ingezet. Nadat het bedrijf de slag op het gebied van smartphones grotendeels gemist had, richtte het zijn pijlen op de volgende grote innovatie.