Audi demonstreert slim parkeren: auto parkeert zichzelf

Auto’s worden steeds slimmer. Zo kunnen ze zelf al op de juiste rijbaan blijven rijden en naar je toekomen als je ze oproept. Audi gaat nu nog een stapje verder. Het bedrijf werkt namelijk aan een techniek om een auto zichzelf te laten parkeren. Tijdens de Conference and Workshop on Neural Information Processing Systems in Barcelona tonen ze het systeem met schaalmodellen, zo schrijft Audi op haar website.

Het demonstratiemodel heeft een schaal van 1:8 en heet de Audi Q2 deep learning concept. Hiermee wordt het slimme parkeerproces getoond. Het model zoekt in een gebied van drie bij drie meter zelf naar een parkeerplaats die steeds op een andere plek te vinden is. Zodra de auto deze gevonden heeft, parkeert hij zichzelf. Hiervoor bepaalt de auto waar hij staat ten opzichte van de parkeerplaats, om vervolgens te berekenen hoe hij er veilig heen kan rijden en kan parkeren.

Audi Q2 deep learning concept

Dit doet het model met twee camera’s die naar voren en achteren gericht zijn en tien ultrasone sensoren die zowel op de voor- en achterkant als aan de zijkanten zitten. In de auto zit een computer die de verzamelde data omzet in commando’s, zodat de auto en de motor bestuurd worden.

Leren van je fouten

Mocht er nu iets fout gaan, dan leert het systeem hiervan, omdat het met deep reinforcement learning werkt. Zo wordt de auto dus steeds slimmer en beter in het parkeren. De auto kiest eerst willekeurig een rijrichting en met behulp van een algoritme worden eventuele benodigde wijzigingen vastgesteld. De bedoeling is dat het systeem zelfs in moeilijke situaties zelf zijn weg kan vinden.

Hoewel het nu nog om een model gaat die zelfstandig kan parkeren, moet de functie uiteindelijk naar echte auto’s komen. Ontwikkelaars gaan het systeem in de komende tijd hier geschikt voor maken. Wanneer we onze eigen auto’s autonoom kunnen laten parkeren, is nog niet bekend.