Zo werkt de augmented-reality-visualisatie van de NOS in de Tweede Kamer

Ron Fresen NOS augmented reality

Tijdens de uitslagenavond van de NOS gebruikt de omroep augmented-reality-toepassingen om de uitslagen te tonen. De bedoeling was dat de exitpoll om 21:00 uur in de studio op de vloer werd geprojecteerd, maar dat ging niet helemaal goed. Alle partijen stonden in de visualisatie op 0 zetels.

Overigens gebruikt Dionne Stax voor het bekendmaken van de uitslagen, naast de grafieken die letterlijk in de studio staan, ook nog gewoon een ouderwets scherm om de uitslagen op te tonen.

De meest spectaculaire visualisatie deed het even later echter wel. Verslaggever Ron Fresen staat in de Tweede Kamer en toont daar de mogelijke coalities. Op basis van de exitpolls, later op basis van de prognose en de uitslag.

Via augmented reality kunnen de verschillende partijen plaatsnemen op de zetels van de Tweede Kamer. De virtuele poppetjes zitten dus niet echt in de kamer, maar worden in realtime in het beeld geprojecteerd.

Fresen bedient deze applicatie vanaf een tablet. Hij ziet op een scherm in de middelste gang tussen de zetels hoe het eruit ziet op tv. Als kijker zie je die tv niet, omdat daar overheen het Nederland Kiest-logo wordt getoond.

Ron Fresen legt in een video zelf uit hoe het precies werkt.

Wil je de augmented-reality-visualisatie in actie zien? De NOS schakelt vanavond tijdens ‘Nederland Kiest: De Uitslagen’ naar Ron Fresen in de Tweede Kamer, waar hij de mogelijke coalities bekijkt.

Deze uitzending is te zien op NPO 1, maar ook te volgen via YouTube.

Ook gaat Ron Fresen helemaal los met de tool in een speciale livestream op Facebook.