Met deze tool kun je zien welke coalitie een meerderheid vormen

Het hoge woord is eruit en we kunnen allemaal weer terug naar het ‘normale’ leven zonder campagnes. VVD is de grote winnaar van de verkiezingen en staat op 33 zetels met als tweede de PVV met alsnog 20 zetels. De derde plaats wordt gedeeld door CDA en D66 met 19 zetels. De uitslag kan nog iets veranderen, omdat niet alle stemmen zijn geteld.

De grote vraag is nu op the day after: welke partijen vormen nu een meerderheidskabinet? Dat kun je met deze tool van de NOS zelf uitvogelen. Door partijen te selecteren waarvan jij het liefst wilt dat zij een coalitie gaan vormen, kun je zien of zij een meerderheid zijn.

We weten inmiddels dat de coalitie zal bestaan uit vier partijen, met vrijwel zeker de grote winnaar Mark Rutte en zijn partij. Maar voor degene die hoopte op een coalitie waren links goed vertegenwoordigd is, liggen er ook nog kansen. Eén van de mogelijke coalities kan namelijk bestaan uit VVD, D66, GroenLinks en SP, volgens de tool. Een zeer rechtse coalitie sluit de tool ook niet uit, met onder andere PVV, CDA, SGP en de ChristenUnie. Maar of Rutte zich daar aan gaat wagen…

Het is eigenlijk best een leuke game om in de trein naar je werk te doen en om te kunnen zien of jouw politieke voorkeur een meerderheid kan vormen met andere partijen waarvan jij denkt dat ze een goed kabinet zullen vormen.