Autoriteit Persoonsgegevens: ‘Facebook overtreedt privacywet’

Facebook handelt in strijd met de Nederlandse privacywetgeving. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens op zijn website. Het platform informeert gebruikers onvolledig over het gebruik van persoonsgegevens, zegt de waakhond.

Ook zegt de Autoriteit Persoonsgegevens dat het sociale medium “bijzondere gegevens van gevoelig aard” gebruikt, zonder de “uitdrukkelijke toestemming” van gebruikers. Facebook zou onder meer gegevens die iets zeggen over seksuele geaardheid gebruiken om gerichte advertenties te tonen. Dit kwam naar voren tijdens een onderzoek waarop het platform gegevens van de 9,6 miljoen Nederlandse gebruikers verwerkt.

Het platform is inmiddels gestopt met het tonen van advertenties op basis van de seksuele geaardheid. Of het platform ook met andere overtredingen is gestopt, onderzoekt de privacywaakhond nog. Is dit niet het geval, dan overweegt de organisatie sancties.

Reactie Facebook

Tegenover de NOS stelt Facebook dat het de afgelopen jaren veel gedaan heeft om gebruikers meer controle over hun privacy te geven. Ook is het platform het niet eens met de bevindingen van de privacywaakhond. Het bedrijf zegt echter wel dat het blij is dt bepaalde problemen de wereld al zijn uitgeholpen.