De auto’s van Volvo gaan elkaar vanaf volgend jaar waarschuwen voor gladde wegen en obstakels

Auto’s van Volvo gaan nog dit jaar onderling met elkaar communiceren. De Zweedse autofabrikant is van plan om vehicle-to-vehicle communication (v2v-communication). Dat zegt het bedrijf tegen Automotive News Europe. Met v2v-communicatie kunnen auto’s onderling data uitwisselen.

Alle auto’s in de 90-reeks worden binnenkort met de technologie uitgerust. Volvo heeft de technologie ontwikkeld in samenwerking met landgenoot Ericsson. Met het systeem zullen auto’s in staat zijn om elkaar te waarschuwen voor gladde wegen en andere tegemoetkomende obstakels. Die informatie komt voort uit data die de Volvo’s tijdens het rijden verzamelen. Het gaat bijvoorbeeld rem- en stuurgegevens. Automobilisten kunnen ook een melding ontvangen als een voorligger zijn alarmlichten gebruikt.

Die data worden niet direct van auto naar auto verstuurd, maar eerst geüpload. Op een server kunnen die data geanalyseerd worden, waarna relevante informatie bij de juiste auto’s terechtkomt. Of het systeem van de autofabrikant ook direct buiten Zweden beschikbaar wordt gemaakt, heeft het bedrijf niet gezegd.