Mensen die beroerte hebben gehad, gaan vervolgens vaak een lang hersteltraject in en moeten iedere dag revalidatie0activiteiten uitvoeren om te herstellen. Maar voor een arts is het lastig om al die activiteiten constant bij te houden voor alle patiënten. Bart Klaassen, die werkt aan zijn doctoraat bij de Universiteit Twente, heeft een oplossing bedacht. Hij maakte kleding dat het herstel monitort, meldt de universiteit.
Het idee is dat je als patiënt in de gaten gehouden wordt als je aan het herstellen bent. Hierbij gaat het om dagelijkse taken als uit bed komen, door je huis wandelen en koken. Taken die je normaal gesproken alleen kunt navertellen tijdens een gesprek met een arts. Het pak verzamelt gegevens en verwerkt deze op dit moment nog op de servers van de universiteit.
De kleding draag je drie maanden onder je normale kleren. Er zitten 41 sensoren in die je kracht, flexibiliteit, manier van lopen en andere relevante gegevens bijhoudt. Klaassen legt uit:
We hebben het voor elkaar gekregen om alle relevante bewegingen te modelleren en de data die relevant is voor de arts te verzamelen, door de rest er uit te filteren. Ons project heeft nieuwe technieken en methodes gebracht die gebruikt kunnen worden om patiënten thuis lange tijd te monitoren en om eventuele verschillen te ontdekken met klinische metingen.
Op dit moment is het pak nog niet in productie. Of en wanneer dat gaat gebeuren, is niet bekend.