Ook in Nederland kunnen kinderen leren programmeren met de BBC Micro:bit

Velen van ons kennen inmiddels de Raspberry Pi, een computer ter grootte van je creditcard waar je allerlei leuke projectjes mee kunt maken. De BBC lanceerde in maart dit jaar ook zo’n microcomputer, speciaal bedoeld voor het onderwijs. De Micro:bit, zoals de computer heet, gaat nu echter verder dan scholen. Hij zal wereldwijd worden verkocht.

De Micro:bit is een kleine computer met 25 LED-lampjes. Het systeem kun je zo programmeren dat je letters, nummers en vormen kunt weergeven via de lampjes. Daarnaast zitten er twee knoppen op, net als een accelerometer, een kompas en aansluitingen waar je andere sensoren aan kunt koppelen.

De Micro:bit werd na de release al snel naar kinderen uit groep zeven verstuurd, om ze te leren programmeren. Niet alleen Britse kinderen konden er bovendien gebruik van maken, ook in Nederland en IJsland kiezen scholen voor een Micro:bit. Nu gaat het apparaatje dus op een wereldwijde tour, dankzij een geheel nieuwe non-profit-organisatie genaamd Micro:bit Educational Foundation.

Micro:bit

Miljoenen Micro:bits

“Ons doel is om 100 miljoen mensen met de Micro:bit te bereiken. En met bereiken bedoel ik hun levens veranderen met de technologie”, vertelt Zach Shelby, de CEO. Dat betekent dat de organisatie miljoenen apparaten moet verkopen binnen de komende vijf tot tien jaar. Een Micro:bit kopen was eerder al mogelijk in het Verenigd Koninkrijk, maar nu moet dat in heel Europa beschikbaar worden. Vanaf volgend jaar kijkt de organisatie ook naar Noord-Amerika en China.

En dat is niet het enige nieuws. Volgens Shelby werkt de organisatie ook naar Noorse en Nederlandse versies van hun webtools waarmee je kunt leren programmeren. Handig, want niet iedereen uit groep 7 (of daarboven) spreekt goed genoeg Engels om de uitleg te begrijpen.

Ook komen er een aantal updates aan. “We stoppen er meer kracht in”, vertelt Shelby. “We kijken naar nieuwe types sensoren.” Daarnaast wordt er gekeken naar een prijsverlaging voor ontwikkelingslanden, waar de verkoopprijs van dertien pond (exclusief batterijen) ontzettend veel geld is.