De BeeLine is een navigatiesysteem voor fietsers dat weigert om je de weg te wijzen

Een traditioneel navigatiesysteem is gericht op één doel: jou zo snel mogelijk op de plaats van bestemming krijgen. Maar BeeLine, een navigatiesysteem voor je fiets, pakt het anders aan. Daar krijg je geen opdrachten zoals ’tweede links’ of ‘derde afslag rechts’, maar slechts een richtingaanwijzer.

De BeeLine is een apparaatje dat je aan je fiets kunt klemmen. Nadat je via de app je bestemming hebt ingevoerd, geeft het hemelsbreed de afstand door en de richting ten opzichte van je fiets. Vervolgens moet je zelf maar bekijken hoe je er komt. Ga je hier links, of neem je de volgende? Het idee is dat je daardoor minder stress ervaart tijdens je rit en je omgeving beter leert kennen.

Het apparaatje maakt gebruik van de GPS in je smartphone en maakt via bluetooth verbinding. Het scherm van de BeeLine zelf is gemaakt van e-paper. Dat is energiezuinig en de accu gaat volgens de makers dan ook ongeveer een maand mee en is via micro-USB op te laden.

Beeline

Crowfunding

In november 2015 haalde BeeLine via Kickstarter 150.000 pond op, twee en een half keer zoveel als het streefbedrag van 60.000 pond. Eind augustus maakte het bedrijf bekend nog eens 500.000 pond aan investeringen binnengehaald te hebben. Deze week staan de ontwerpers op de IFA 2016 in Berlijn.

Het apparaatje kost via de website van de ontwerpers 80 pond, omgerekend op dit moment zo’n 95 euro. Eind dit jaar moeten de mensen die het product via Kickstarter hebben gesteund hun exemplaar ontvangen.