Is iedereen om je heen aan het beleggen in aandelen, crypto of goud en voel je de druk om je geld óók ergens in te stoppen, maar weet je niet precies waarin? Lees dan snel verder, want wat blijkt? Je kunt je geld nog beter in LEGO investeren dan in aandelen, blijkt uit nieuw onderzoek.
Dat zit namelijk zo: de marktprijzen van LEGO stijgen elk jaar met 11 procent. Dat maakt het een beter rendement dan goud, aandelen, obligaties en andere verzamelobjecten zoals kunst, postzegels en antiek.
Barbies, superhelden en modelauto’s
Overigens hoeft hetgeen waar je in investeert niet alleen LEGO te zijn. Ook Barbies, minifiguren van superhelden en modelauto’s en -treinen doen het goed. Op de tweedehands LEGO-markt worden tienduizenden deals gesloten. Economen van de Higher School of Economics University in Moskou beschrijven in hun onderzoekspaper: “We zijn gewend dat mensen items als juwelen, antiek of kunstwerken als investering kopen. Maar er zijn ook andere opties, zoals speelgoed voor verzamelaars.”
Ongeopende sets
Ren jij al naar zolder om al je oude LEGO spullen bij elkaar te zoeken, dan hebben we slecht nieuws voor je. Het zijn namelijk vooral de ongeopende sets die veel geld opleveren. De onderzoekers keken naar de prijzen van 2.322 LEGO-sets die zijn geproduceerd tussen 1987 en 2015. Werden de sets zo’n twee tot drie jaar niet meer geproduceerd? Dan begonnen de prijzen te stijgen.
Verder ontdekten ze dat de kleine en grote sets sneller in prijs stijgen dan middelgrote sets. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de unieke onderdelen of figuren die in de grote- of kleinere sets te vinden zijn. Ook worden juist die sets geproduceerd in kleinere hoeveelheden, wat het natuurlijk ook aantrekkelijker maakt.
Thema
Hoe unieker de set, hoe groter de kans dat de prijs van de set stijgt na een paar jaar. Sets met een bepaald thema (van films tot beroemde gebouwen) doen het qua prijs het allerbest. Heb jij nog een Millennium Falcon, Death Start II of Imperial Star Destroyer van Star Wars of de Taj Mahal in je bezit én zit die doos nog dicht? Als je wat geld wil verdienen zou je deze sets het beste op de LEGO-martkplaats kunnen zetten, volgens de kenners.
Geduld is een schone zaak
Een paar dingen die je moet weten voordat je je spaarpot omkeert om hier vervolgens LEGO-sets van te kopen. Namelijk: beleggen in speelgoed is volgens de onderzoekers geen get rich quick-belegging. Je koopt iets voor de lange termijn en je kunt er vanuit gaan dat het minimaal drie jaar duurt voordat het rendement oplevert.
Ook goed om te weten: niet elke set is een goudmijn. Van te voren kun je niet altijd perfect inschatten welke sets nou echt veel geld waard worden. Met beleggen is er altijd een kans om geld te verliezen, zo ook als je belegt in LEGO. De onderzoekers zagen een hoop verschillende rendementen voorbij komen: van -50 procent tot 600 (!) procent per jaar.”Om het investeringspotentieel in een bepaalde set te zien, moet je een echte LEGO-fan zijn”, aldus de onderzoekers.