Beginnen met cosplay? Deze drie tips helpen je op weg!

Beginnen met cosplay

Met onder meer Castlefest, Elfia en Dutch Comic Con telt Nederland genoeg evenementen waar je mensen in de meest fantastische kostuums tegen kunt komen. Denk aan feeën, superhelden en personages uit manga’s. Misschien heb je zelf ook altijd al eens in de huid van zo’n personage willen duiken, maar weet je niet goed waar je moet beginnen. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van informatiebronnen te vinden voor als je wil beginnen met cosplay, zoals dit alles heet. Wij geven je vast wat handige tips.

Voor wie het niet weet: cosplay is een vorm van performance art, waarbij je kostuums en accessoires gebruikt om een bepaald personage of idee uit te beelden. Simpel gezegd verkleden mensen zich dus als een personage dat ze tof vinden of als een idee waar ze van houden, zoals tovenaars of elven. Het concept bestaat al decennia en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een echt fenomeen. Op diverse evenementen en conventies is het zelfs de norm geworden om in cosplay te arriveren en worden er wedstrijden gehouden voor de beste kostuums.

Wie zich ook eens aan een cosplay-outfit wil wagen, moet natuurlijk wel eerst bedenken als wat je dan gaat. Het leuke is: echte regels zijn daar niet over. Dus kies een personage of idee dat jij tof vindt en goed bij je past, en probeer daar een outfit voor te vinden of te maken.

Die outfit is echter direct een groot obstakel voor veel mensen. Want hoe vind of maak je al die toffe outfits en accessoires nu? Daar hebben we drie tips voor.

Je outfit kopen

Wie wil beginnen met cosplay, maar het (nog) niet aandurft om een outfit zelf in elkaar te zetten, kan natuurlijk gewoon een outfit kopen. Eén optie is om naar je dichtsbijzijnde feestwinkel te gaan en daar uitgebreid rond te kijken. Maar de kans is best aanwezig dat ze daar niet precies hebben wat jij zoekt.

Gelukkig zijn er ook tal van (web)shops waar de focus helemaal op cosplay ligt en waar je dus mooie kostuums kunt scoren. Dat geldt bijvoorbeeld voor EZcosplay en Cosplay Miu – waar ze alles van Japanse kostuums tot superhelden en Disney verkopen – of voor Celtic Webmerchant, dat de focus meer op piraten, vikingen en middeleeuwse kostuums legt. Bij dergelijke webshops kun je volledige kostuums kopen, maar natuurlijk ook alleen bepaalde accessoires die je niet zelf kunt (of wilt) maken.

Zelf maken: de start

Kopen is een goede optie, maar misschien kun je (delen van) jouw outfit niet online vinden of wil je het gewoon zelf liever maken. En daarin ben je zeker niet de enige! Tal van cosplayers maken zelf kostuums en accessoires. Maar dat kan tegelijkertijd ook wat intimiderend werken: er zijn zoveel prachtige, geloofwaardige kostuums, dat je misschien gaat twijfelen aan wat je zelf kunt.

Cosplay op Elfia Arcen

Cosplay op Elfia Arcen. Foto: Shutterstock.com

Het belangrijkste hierbij is: begin simpel. Je kunt met karton, wat verf en een lijmpistool al best toffe accessoires maken. En een kostuum hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Denk aan personages uit Pokémon: velen van hen dragen een spijkerbroek en een shirt in een bepaalde kleur. Dat kun je vrij gemakkelijk zelf namaken.

Maar natuurlijk kun je ook zelf kleding gaan naaien voor kostuums. Geen idee hoe? Heb je helemaal geen idee hoe je moet beginnen met basics als naaien? Geen zorgen! Er zijn tal van YouTube-kanalen en boeken die je hier uitleg voor geven. Zo heeft Kamui Cosplay (digitale) boeken over beginnen met naaien voor cosplay en zelfs een aantal patronen die je kunt gebruiken. En op plekken als Simplicity, Mood en Etsy zijn tal van patronen te vinden voor cosplaykostuums die je kunt gebruiken, ook voor beginners.

Foamsmithing

Wil je echt nog een stap verder gaan, dan kun je ook aan de slag gaan met foamsmithing. Dit is eigenlijk niets meer dan het maken van accessoires en harnassen van EVA foam, een zacht schuim dat je gemakkelijk kunt bewerken. Het leuke hiervan is dat je het gemakkelijk kunt snijden, opwarmen, in vormen duwen, schuren en verven. Met andere woorden: je maakt er gemakkelijk een levensecht zwaard of een stuk harnas van, zonder dat je met metaal in de weer hoeft.

EVA Foam kun je op verschillende plekken in diverse diktes kopen, bijvoorbeeld bij Minque Art & Cosplay of bij Cosplayshop. Het belangrijkste dat je nodig hebt om ermee aan de slag te gaan, is EVA foam, een scherp mes om mee te snijden, schuurpapier, wat speciale verf, een materiaal om de foam mee te primen en een materiaal om het te coaten. Dat klinkt als veel, maar eigenlijk valt het best mee.

Duizelt het je toch een beetje? Geen zorgen: er zijn heel veel YouTube-kanalen die het hele proces stap voor stap uitleggen, en tal van voorbeelden hebben van hoe je dingen maakt. Een goed voorbeeld is Punished Props, maar ook Kamui Cosplay heeft hier veel interessante content over. En beide kanalen hebben ook veel content over hoe werkt met bijvoorbeeld leer of Worbla, twee andere veelgebruikte materialen binnen cosplay.

Beeld: Shutterstock.com