Klaar met sociale media? Kwart Nederlanders wil het verwijderen

sociale media verwijderen

Het wordt gezien als een zegen en een vloek: sociale media. Kijk eens naar je eigen gedrag en antwoord dan eens eerlijk of Instagram, TikTok, YouTube of Snapchat je leven écht gelukkiger maken. Uit onderzoek blijkt dat een hoop mensen op deze vraag ‘nee’ beantwoorden. In tegendeel: sociale media maakt hen zelfs ongelukkig.

Een kwart van de Nederlanders zou hun sociale media dan ook het liefst willen verwijderen. Dat blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl.

Sociale media verwijderen

Het onderzoek werd gedaan onder 926 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Een opvallende uitkomst is dat 23 procent van hen aangeeft dat ze sociale media eigenlijk het liefst zouden willen verwijderen. Vooral de jongeren onder 30 jaar lijken gevoelig te zijn voor de constante stroom aan nieuwe informatie. Platformen als Facebook, Instagram, LinkedIn en TikTok worden meerdere keren per dag bezocht. “Het online aanbod van foto’s, filmpjes en informatie is tegenwoordig eindeloos”, legt Anna Braun van VPNdiensten.nl uit. “Sociale mediakanalen spelen daar handig op in en zorgen voor steeds nieuwe content. Hierdoor wordt onze behoefte naar prikkels continu gevoed. Radicaal stoppen met sociale media lijkt misschien een goede oplossing, maar het blijkt vaak erg moeilijk om niet meer toe te geven aan die behoeftes.”

Daar komt ook nog eens bij dat veel jongeren er graag bij willen horen. Als je ineens stopt met sociale media, ben je ook een steeds minder op de hoogte van de levens van anderen. Het sociale leven van jongeren speelt op dit moment nu eenmaal grotendeels online af. Braun: “Ik kan me voorstellen dat zij zich buitengesloten voelen op het moment dat ze niet kunnen meepraten over berichten die viral gaan.”

Langer dan gewild

Uit het onderzoek blijkt ook dat vier op de tien Nederlanders dagelijks meer tijd aan sociale media besteden dan gewild. Dit kan een reden zijn dat een derde van de respondenten verwacht dat zij binnen een jaar één of meerdere accounts hebben verwijderd. In de meeste gevallen hebben de respondenten het niet eens door dat ze de telefoon er weer bij pakken. Braun legt uit: “In de periode dat ik dat heb, ga ik vaak een periode offline. Als ik daarna de app weer open, kom ik erachter dat ik helemaal niks gemist heb.”

Beeld: Unsplash