Belgische machine op zonne-energie verandert urine in drinkwater

Een slok water op een festival kan binnenkort wellicht zomaar vers uit de blaas van een andere feestganger komen. Onderzoekers van de Universiteit Gent in België hebben een machine ontwikkeld die urine kan omzetten in drinkwater. De urine van de eerste feestvierders is al gebruikt. De machine werd afgelopen maand namelijk al live gedemonstreerd op de Gentse Feesten.

De machine werkt volledig op zonne-energie. Het water wordt verzameld in een grote tank, waarna het wordt opgewarmd en gefilterd. Dat schrijft persbureau Reuters, dat ook meldt dat er op de Gentse Feesten op deze manier duizend liter water is geproduceerd. Omdat de machine op zonne-energie werkt, is het niet alleen geschikt voor festivals, maar bijvoorbeeld ook voor ontwikkelingslanden met een tekort aan schoon drinkwater. Daarnaast haalt de machine ook meststoffen uit de urine. Boeren kunnen die meststoffen weer gebruiken om hun planten te bemesten.

Zonne-energie en schoon drinkwater is zeker geen vreemde combinatie. In droge gebieden waar water niet altijd voor handen is, kunnen dit soort machines gebruikt worden om de bevolking toch van water te voorzien. De Belgen zijn overigens ook niet de eerste die met zonne-energie schoon drinkwater willen leveren. Zo ontwikkelde MIT al een machine die hetzelfde doet met zeewater en kan het systeem Watly naast water ook elektriciteit en internet leveren.