Rechter Californië: ‘Facebook moet in-app aankopen door kinderen vergoeden’

Een rechter in Californië heeft bepaald dat Facebook in-app aankopen die onbewust door kinderen zijn gedaan moet vergoeden. Dat schrijft The Guardian. De uitspraak betekent dat mensen die eerder op deze manier veel geld zijn kwijtgeraakt bij Facebook kunnen aankloppen om hun geld terug te eisen.

De uitspraak komt voort uit rechtspraken van kinderen die de creditcard van hun ouders gebruiken om aankopen te doen voor spelletjes zoals Farmville. De advocaat die de families representeert zegt tegen The Guardian dat extra voordelen of voorwerpen in de spelletjes ten koste gaan van de zuurverdiende centjes van papa of mama.

Ter verdediging zei Facebook dat de kinderen wel degelijk hun gekochte bonussen gebruikt hebben, maar de rechter vond desondanks dat de families recht hadden op een vergoeding. Ook andere Amerikanen die een vergoeding willen claimen, kunnen daarvoor nu dus terecht bij Facebook. In een reactie tegen The Guardian zegt het sociale netwerk dat het elke aanvraag individueel gaat bekijken, maar in de toekomst maatregelen neemt om dit soort problemen te voorkomen.

Officieel mag je pas een account op Facebook aanmaken als je 13 jaar of ouder bent. Twee jaar geleden kwam het nieuws naar buiten dat Facebook zou werken aan een versie speciaal voor kinderen onder die leeftijd, maar daar is tot nu toe nog niets van gekomen. Jonge kinderen kunnen bij het maken een account zich natuurlijk makkelijk ouder voordoen dan ze zijn. Daarnaast kunnen kinderen ook het account van een ander gebruiken om spelletjes te spelen. Het bedrijf zou er dus verstandig aan doen om hier een oplossing voor te zoeken.