Belgische overheid werkt aan cyberleger met 200 experts

In België wordt er serieus omgegaan met de digitale dreigingen van tegenwoordig. Daar wordt namelijk een ‘cyberleger’ opgesteld, met tweehonderd experts, meldt De Tijd. De bedoeling is dat de experts gaan werken bij het Cyber Security Operations Center in Evere.

De experts moeten het Belgische leger gaan verdedigen tegen digitale aanvallen. Denk bijvoorbeeld aan aanvallen op wapensystemen en communicatienetwerken. De expertise wordt gedeeld bij grote incidenten. Om het leger te vullen zijn er flink wat vacatures de wereld in gegaan: alleen dit jaar werden er al ruim dertig vacatures voor computerexperts geplaatst.

Maar het cyberleger gaat niet alleen België beschermen. Er zijn ook mogelijkheden om aan te vallen, stelt Steven Vandeput, minister van Defensie. “De capaciteit om met een tegenaanval te reageren op een cyberaanval zal steeds ingezet worden met respect voor de internationale verdragen, de rechtsregels en de regelgeving.” De aanvallen vinden vooral plaats als tegenaanval.

92 mensen per jaar

De tweehonderd mensen mogen niet allemaal tegelijkertijd aangenomen worden. Per jaar mag de Belgische inlichtingendienst 92 mensen werven. Hoeveel van de tweehonderd mensen nu al deel uit maken van het cyberleger, is niet bekend. Die informatie is namelijk vertrouwelijk.