Beme wil als eerste sociale netwerk je ‘echte ik’ laten zien

Filmmaker en YouTuber Casey Neistat heeft vandaag zijn langverwachte video-app Beme (uitgesproken als ‘Beam’) gelanceerd. Neistat liet zijn 800.000 subscribers via zijn dagelijkse vlog weten dat de app live was en vervolgens ging het los.

Beme is een sociaal netwerk dat gebruikers video’s laat delen. De app neemt alleen video’s op als je smartphone scherm volledig is afgeschermd. Het doel is om gebruikers momenten te laten vastleggen, zonder dat ze zelf constant naar hun smartphone-scherm hoeven te kijken. Als gebruikers een video opnemen, dan wordt deze direct zichtbaar voor al je volgers. Je krijgt als gebruiker van de app dus geen preview te zien, zodat niets ge-edit kan worden. Het is de bedoeling dat gebruikers hun ‘echte ik’ laten zien, in plaats van bewerkte foto’s.

Schermafbeelding 2015-07-17 om 18.04.03

Als je je smartphone met het scherm tegen je borst aanhoudt, laat ‘ie via een aantal piepjes en een trilsignaal weten dat er wordt opgenomen. De video van 4 seconden wordt vervolgens gedeeld met je volgers. Je krijgt je eigen video’s dus nooit te zien. Beme probeert op deze manier het bewustzijn van het maken van een video weg te halen. Wil je reageren op een video van één van je volgers? Met een tik op het scherm wordt er een foto van je gezicht gemaakt, die vervolgens wordt verzonden naar de eigenaar van de video. Video’s op Beme kunnen maar een keer bekeken worden, daarna verdwijnen ze uit je overzicht.

De applicatie laat je wel zien hoeveel seconden mensen naar jouw video’s hebben gekeken. Op dit moment is de app nog erg basic, maar hierdoor is ‘ie wel erg eenvoudig in gebruik. Neistat bouwde de applicatie in samenwerking met Matt Hackett, die daarvoor als Vice-President of Engineering bij Tumblr werkte. Of de applicatie ook echt een hit gaat worden is nog maar de vraag. Snapchat is op dit moment bijvoorbeeld enorm populair en laat gebruikers in ieder geval langere video’s maken dan vier seconden.

De applicatie is op dit moment alleen te downloaden voor iPhone-gebruikers. Gebruikers kunnen hun username voor Beme direct vastleggen, maar hebben wel een invite nodig om volledig gebruik te kunnen maken van de app. Gebruikers zonder invite moeten nog eventjes geduld hebben.