‘Benauwde positie voor Nest ondanks 340 miljoen dollar omzet’

Nest Labs, de fabrikant van smart home producten en met name bekend van zijn slimme thermostaat, heeft vorig jaar 340 miljoen dollar omzet gedraaid. Dat schrijft Re/code op basis van drie bronnen die toegang zouden hebben tot die informatie. Dat lijkt indrukwekkend, maar er schijnt iets aan de hand te zijn waardoor dat cijfer nogal verbleekt.

Nest Labs werd begin 2014 door Google gekocht voor 3,2 miljard dollar. Bij de overname zorgde oprichter van van Nest, Tony Fadell, ervoor dat hij van Google een jaarlijks budget toegekend zou krijgen. In ruil daarvoor moesten de ontwikkelaars van het bedrijf in dienst blijven. Re/code schrijft dat dat budget 500 miljoen dollar per jaar was en dat die financiering drie jaar zou duren. Als dat klopt, zou Google al 1 miljard dollar in het bedrijf hebben gestopt en komt de teller eind dit jaar op anderhalf miljard te staan.

Zet je dat af tegen de omzet van 340 miljoen, dan kom je al snel tot de conclusie dat dat bedrag niet genoeg is. Als de informatie die Re/code heeft klopt, ligt er druk op de ketel. Het is maar de vraag wat Google dan na dit jaar gaat doen met het bedrijf, en of de medewerkers geen eieren voor hun geld kiezen zodra ze de mogelijkheid hebben om hun aandelen in te wisselen.

Thermostaat

Nest, dat wordt geroemd door het design en de gebruiksvriendelijkheid van zijn producten, is in Nederland vooral bekend vanwege zijn thermostaat. Die is hier sinds september 2014 te koop. Van de grote merken is hij wel minst populair van allemaal: slechts 4 procent van de Nederlandse huishoudens bezit deze slimme thermostaat.

Vorig jaar introduceerde het bedrijf ook zijn eerste slimme beveiligingscamera. Dit product ontving eind vorig jaar de nodige kritiek, toen onderzoekers erachter kwamen dat de camera altijd blijft filmen, ook als hij op standby staat. Ook de thermostaat gaat niet even soepel door het leven: begin dit jaar zorgde een softwarefout ervoor dat de batterij niet meer oplaadt en daardoor dus uitvalt.

Vorige week schreef Fortune al een interessant stuk over de problemen die momenteel bij Nest spelen.