Berichtendiensten zoals WhatsApp en Telegram zijn steeds vaker het doelwit van overheden voor internetcensuur. Dat concludeert Freedom House, een organisatie die zich bezighoudt met vrijheid en democratie, in een vandaag gepubliceerd rapport (pdf). De organisatie trekt de conclusie dat de internetvrijheid voor het zesde jaar op rij is afgenomen.
“Sommige overheden zien berichtendiensten een bedreiging omdat ze snel en veilig informatie kunnen verspreiden”, zegt Sanja Kelly, directeur van Freedom House bij de publicatie van het rapport. Daarin staat dat sommige landen, waaronder democratieën, hun pijlen hebben gericht op apps die privacy en beveiliging zien als een bedreiging voor de nationale veiligheid.
Freedom House meet de internetvrijheid in 65 landen wereldwijd. De organisatie neemt Nederland niet mee in zijn metingen. Van de berichtenapps wordt WhatsApp het vaakst geblokkeerd: in 12 van de 65 geanalyseerde landen werd de toegang tot de app beperkt. Het blokkeren van deze tools heeft volgens Freedom House extra impact op mensenrechtenorganisaties, journalisten en minderheden die van deze apps afhankelijk zijn om te communiceren zonder dat de overheid meekijkt.
Volgens de organisatie meet het rapport hoe het staat met de vrijheid van 88 procent van de internetgebruikers wereldwijd. Een groot gedeelte daarvan, ongeveer veertig procent, woont in de Verenigde Staten, China of India. Tweederde van de internetgebruikers leeft volgens de organisatie in een land waar kritiek op de overheid gecensureerd wordt. Volgens Freedom House leeft 38 procent van alle internetgebruikers in een land waar sociale media of berichtenapps het afgelopen jaar geblokkeerd zijn.