Bescherm je persoonsgegevens met IBM’s Identity Mixer

We zien het vaak genoeg gebeuren dat een organisatie slachtoffer wordt van een cyberaanval. Voor je het weet liggen al jouw persoonsgegevens op straat.

Het is een gevoelig maar belangrijk onderwerp dat onder andere door Edward Snowden in een stroomversnelling is gekomen. Inmiddels heeft IBM een oplossing bedacht om je persoonsgegevens te beschermen.

Identity Mixer

Het bedrijf introduceert de Identity Mixer en garandeert hiermee één van de veiligste versleutelingstechnologieën voor de bescherming van persoonsgegevens te hebben.

identity mixer

De op cloudtechnologie gebaseerde Identity Mixer is zo gemaakt dat de diensten die we gebruiken geen toegang hebben tot onze gevoelige persoonsgegevens.

Zo maakt de Identity Mixer gebruik van een cryptisch algoritme die aan een dienst laat weten ‘dat jij bent, wie je zegt dat je bent’ zonder exacte informatie te geven.

Als Spotify geen persoonsgegevens heeft, kunnen ze het ook niet verliezen Stel je wilt je registeren bij Spotify, dan moet je aantonen dat je 13 jaar of ouder bent. In plaats van je leeftijd in te voeren, zal de Identity Mixer bevestigen dat je daadwerkelijk 13 jaar of ouder bent. De Identity Mixer beantwoordt de vraag dus alleen met ‘Ja’ of ‘Nee’.

Als criminelen Spotify hacken, hebben ze niets aan jouw informatie omdat er geen leeftijd is opgegeven. Je zou dus tussen de 13 en 100 jaar oud kunnen zijn.

Een woordvoerder van IBM zegt hierover:

Met de Identity Mixer kunnen dienstverleners geen vertrouwelijke informatie verliezen tijdens cyberaanvallen: wat je niet hebt, kan je immers niet verliezen. Bovendien garandeert Identity Mixer één van de veiligste versleutelingstechnologieën die tot nog toe ontwikkeld zijn.

Op deze manier kun je persoonsgegevens beschermen, maar natuurlijk kunnen hackers wel achter zeer algemene gegevens komen. Zo kunnen zij er misschien wel achter komen in welk land (of zelfs welke plaats) je woont, maar weten ze nooit je exacte adres.

Op dit moment wordt de Identity Mixer getest in een project binnen de Europese Unie.