Betalen met je autosleutel of jurk? MasterCard maakt het mogelijk

Terwijl betalen met je smartphone  pas net van de grond komt, wil MasterCard al een stap verder gaan. Het bedrijf wil het mogelijk maken dat elk gadget of zelfs voorwerp veranderd kan worden in een betaalapparaat. Hierbij moet je denken aan bijv. smartwatches en fitnesstrackers, maar ook elektronisch autosleutels en sieraden of zelf kleding.

MasterCard heeft samen met NXP en Qualcomm een techniek ontwikkeld om goedkoop en makkelijk een beveiligde draadloze betaalmogelijkheid in te kunnen bouwen in bijna elk apparaat. Hoe deze precies werkt (qua beveiliging) maakt MasterCard niet bekend. Het bedrijf wil met de nieuwe techniek samenwerken met bedrijven en banken om de nieuwe betaalmogelijkheden in de praktijk uit te gaan rollen.

Modeontwerper Adam Selman, autofabrikant GM, maar ook de startups Nymi, Ringly en TrackR hebben zich al aangesloten bij het project. Ze hebben ook al enkele prototypes ontworpen, waaronder een jurk en een autosleutel waarmee je kunt betalen. De Amerikaanse bank Capital One is de eerste bank die het initiatief van MasterCard omarmt.

Volgend jaar moeten de eerste producten uitgerold worden in de VS en daarna wil MasterCard ook internationaal de markt op. Ondanks dat betalen met een creditcard in winkels bij ons niet gebruikelijk is, zouden we toch gewoon kunnen profiteren van MasterCards nieuwe techniek. MasterCard is namelijk ook eigenaar van betaaltechniek Maestro, dat in Nederland de standaard is voor de pinbetalingen.