Slimme lantaarnpalen gaan geweerschoten detecteren

GE Lightning gaat de politie helpen door middel van slimme lantaarnpalen. Op de internationale ‘Association of Chiefs of Police’ bijeenkomst publiceerde CEO Ralp Clark van ShotSpotter de nieuwe samenwerking met GE Lightning.

De geweerschot-detectors van ShotSpotter zullen worden geplaatst in de lantaarnpalen van GE Lightning. Dit gebeurt binnen het project ‘Smart City’s’ van GE Lightning. Door de geweerschot-detectors kan er door hulpverleners sneller worden gereageerd op incidenten om bijvoorbeeld de bewoners te beschermen. Daarnaast moeten de slimme lantaarnpalen ervoor zorgen dat steden kosten kunnen besparen door het optimaliseren van proces om ‘gun-crime’ te bestrijden.

De lantaarnpalen detecteren geweerschoten door middel van een klein microfoontje. Als er een geweerschot wordt gedetecteerd dan wordt er een melding gestuurd naar de alarmcentrale, patrouille auto’s zelfs naar smartphone. In de melding wordt de precieze locatie, het aantal schoten dat is gelost en het aantal schieters vermeld. Deze meldingen helpen hulpverleners met het verlenen van eerste hulp aan slachtoffers, het verzamelen van bewijs en het snel oppakken van de daders.

De Global Product General manager van GE Lightning laat weten dat er met de nieuwe slimme lantaarnpalen een geheel nieuw ecosysteem wordt gebouwd. De slimme lantaarnpalen veranderen ‘street lighting into the analytical brain of urban life’.

Volgens Ralph A. Clark, CEO van ShotSpotter, is het bewezen dat ShotSpotter helpt bij bestrijden van geweergeweld. Volgens Clark is het geweergeweld voor 50% afgenomen in San Francisco sinds de stad ShotSpotter gebruikt in hun strategie. De nieuwe samenwerking met GE Lightning moet ervoor zorgen dat de technologie sneller wordt overgenomen in meerdere steden.