VISA toont zonnebril waarmee je kunt betalen

Zonnebrillen worden steeds nuttiger als technologische gadgets. Dankzij Snap kun je er al foto’s en video’s mee maken voor Snapchat via de Spectacles, en dankzij Visa kun je er binnenkort mee betalen. Tijdens SXSW toonde het betalingsbedrijf een prototype, schrijft Mashable.

De zonnebril heet Payment Sunglasses en een kleine groep mensen mocht hem al uitproberen. In de bril zit een NFC-chip die verbinding heeft met een prepaidkaart waar je geld op kunt zetten. De prototypes zijn redelijk universeel: je kunt ze op vrijwel iedere contactloze pinautomaat gebruiken. “We willen iets laten zien waarvan we allemaal weten dat het er aan komt: alles dat verbonden is of een chip in zich kan hebben, kan gebruikt worden om te betalen”, vertelde Sam Shrauger, SVP van Digital Solutions bij Visa.

Nadeel is natuurlijk wel dat je je zonnebril steeds af moet zetten als je wilt betalen. De NFC-chip moet namelijk in de buurt komen van het betalingsapparaat. Daarentegen heb je geen accu nodig voor de zonnebril. De NFC-chip haalt zijn stroom namelijk uit het apparaat waar hij bijgehouden wordt.

Beveiliging

De zonnebril maakt gebruik van betalingstechnologie die ook door diensten Apple Pay wordt gebruikt. De beveiliging is ook ongeveer hetzelfde. In iedere bril zit de tokenization-techniek van Visa, waarbij je herkenbare betalingsinformatie wordt omgezet in een unieke set nummers voor iedere betaling.

Leuk, die beveiliging, maar als je je zonnebril verliest heb je alsnog een probleem. Dan is de zonnebril immers gewoon te gebruiken, totdat jij de bijbehorende kaart blokkeert. Bij kleine bedragen zijn draadloze betalingen verder niet beveiligd met een vorm van authenticatie zoals een pincode.

Voor de mensen die nu fan zijn heb ik helaas slecht nieuws. Visa heeft voorlopig geen plannen om verder te gaan met de zonnebril buiten de pilot in Australië. Het doel was vooral om aan te tonen dat alles gebruikt kan worden om te betalen, en dat is gelukt.

Eerder toonde Visa al een ring waarmee je kunt betalen en een auto die zelfstandig kan betalen bij een tankstation.