Warner Bros. denkt na over nieuwe The Matrix-film

Het is één van de meest iconische sci-fi-films ooit: The Matrix uit 1999. Zeggen dat deze film een succes was is een understatement. “Kaskraker” komt meer in de buurt. En Warner Bros. denkt aan een nieuwe versie van deze film – ondanks het feit dat de twee sequels ronduit slecht waren.

Volgens The Hollywood Reporter is de studio in gesprek met regisseur Zak Penn over een nieuw script. Penn kennen we al van zijn werk voor onder meer de tweede X-Men-film en The Incredible Hulk.

Ook de hoofdrolspeler van de film in het bekende Matrix-universum lijkt al gekozen te zijn. Michael B. Jordan, bekend van Creed en Fantastic Four, wordt overwogen voor de rol. Maar er wordt ook direct benadrukt dat het project verre van klaar is.

Deadline geeft weer een ander beeld weer. Zij zeggen dat de studio een speciale kamer voor schrijvers wil inrichten om ideeën te bedenken om de filmserie nieuw leven in te roepen. Of de originele schrijvers en regisseurs van de films, de Wachowskis, hier aan meedoen is niet duidelijk.

The Matrix

The Matrix-serie vertelde het verhaal van Neo, die ontdekt dat hij leeft in een digitale versie van de wereld. In het echt wordt slaapt hij net als alle andere mensen en wordt zijn energie gebruikt door robots. De machines zijn hiermee begonnen nadat ze een oorlog tegen de mensen die ze gemaakt hadden wonnen.

The Matrix zelf is slechts een simulatie van de wereld zoals deze er uit zag in 1999. Na de film bleef er bij veel mensen een grote vraag achter: is de wereld om je heen wel echt, of is het slechts een illusie?

Natuurlijk gaat Neo, samen met onder meer Morpheus en Trinity, de strijd aan tegen de robots. De bedoeling is dat ze voor altijd verslagen worden en de mensen weer veilig kunnen leven. Hierbij maken ze onder meer gebruik van de mogelijkheid om vaardigheden aan te leren via een computer. Die vaardigheden werken alleen in The Matrix.

Daardoor hebben we wat toffe special effects gekregen, waaronder bullet time. Dankzij dat effect wordt de verhoogde sensitiviteit van mensen weergegeven door de tijd langzamer te laten gaan. Bijvoorbeeld als Neo een aantal kogels ontwijkt.

The Matrix

Technisch was deze scene destijds een doorbraak. De scene werd gefilmd met een rig met daarop tientallen camera’s waardoor vervolgens in slowmotion om Neo heen kon worden gedraaid. Een beeldtruc die dankzij technologische innovatie inmiddels gemeengoed is geworden.