Big Brother Awards: ‘Minister Schippers en gemeente Rotterdam zijn grootste privacyschenders’

Minister Schippers van Gezondheid en de gemeente Rotterdam hebben dit jaar de Big Brother Awards 2016 gewonnen. Dit zijn de prijzen die Bits of Freedom ieder jaar uitreikt aan de grootste privacyschenders van het jaar. Er werd bij de awardshow gisteravond ook een positieve prijs uitgereikt: de Felipe Rodriguez Award. Die ging naar Open Whisper Systems, het bedrijf dat WhatsApp hielp bij het beveiligen van zijn app en de maker is van de favoriete chatapp van Edward Snowden: Signal.

De prijs die Minister Schippers was een publieksprijs. 51 procent van de stemmers koos haar uit drie genomineerden vanwege haar voorstel voor een nieuwe Wet marktordening gezondheidszorg. Deze regelt een uitbreiding van de mogelijkheden voor zorgverzekeraars om inzage te krijgen in de medisch dossiers van patiënten om fraude aan te pakken. “Het steekt dat dit wordt voorgesteld voor het bestrijden van fraude die voor het overgrote deel niet door verzekerden wordt gepleegd en bovendien nog geen 1 procent van de totale zorgkosten bedraagt”, aldus Bits of Freedom.

Schippers kwam niet langs om de prijs in ontvangst te nemen gisteravond. Ze heeft wel een korte reactie gegeven:

Zorggeld moet worden besteed aan zorg; goed op het premiegeld van mensen passen is mijn missie.

De andere genomineerden voor de publieksprijs waren WhatsApp, omdat het tegen eerdere beloftes in toch data is gaan delen met Facebook, en Rob Bertholee, “omdat het hoofd van de AIVD de privacydiscussie beu is… en versleuteling eigenlijk ook”.

Gemeente Rotterdam

De Gemeente Rotterdam kreeg de Expertprijs waarvan de winnaar werd uitgekozen door Bits of Freedom zelf, op aanraden van technologie- en privacyexperts. De gemeente is één van de 15 gemeenten die controleren of nieuwe huurders in bepaalde buurten bij de politie bekend zijn. En Rotterdam wil in buurten waar toch problemen zijn “asociale, criminele of geradicaliseerde” bewoners weren.

Expert Bart de Koning zegt hierover:

Burgers worden hierbij tot potentiële risico’s bestempeld en in feite preventief gestraft voor daden die ze nog niet begaan hebben, op grond van criteria en data die ze niet kennen.

De Big Brother Awards worden al sinds 2002 uitgereikt door Bits of Freedom. Minister Schippers won hem dit jaar voor de tweede keer. Vier jaar geleden kreeg ze hem voor het elektronisch patiëntdossier.