Binnenkort updaten je Android-apps als je ze open hebt

Android. Android Q

Het is ontzettend belangrijk om je apps te updaten. Maar een groot nadeel is dat je ze tijdens het updaten niet kunt gebruiken. Dat probleem wordt binnenkort echter opgelost. Google heeft namelijk bekendgemaakt dat het mogelijk wordt om apps te updaten, terwijl de gebruiker er nog in zit.

De updates draaien hierbij in de achtergrond. Het kan echter nog wel voorkomen dat je de app uitgestuurd wordt, namelijk als het om een kritieke update gaat. Vooralsnog gaat het echter alleen om een mogelijkheid voor ontwikkelaars, die de functie eerst in hun apps moeten zetten voor het werkt.

Opties

De ontwikkelaars krijgen ook nog wat andere opties. Zo komt er een ervaring op het volledige scherm, waarbij je de app niet kunt gebruiken totdat de update gedownload en geïnstalleerd is. Die optie wordt aanbevolen voor updates die direct geïnstalleerd moeten worden, bijvoorbeeld als het beveiligingsupdates zijn.

De tweede optie is een ‘flexibele update’, waarmee gebruikers de app kunnen blijven gebruiken als een update gedownload wordt. Ook kunnen ontwikkelaars de update-flow aanpassen, zodat het voelt alsof het onderdeel is van de app.

Vooralsnog zijn de opties alleen beschikbaar voor ontwikkelaars die early access-partners zijn. Wanneer het breder wordt uitgerold, is nog onbekend.