Nieuwe tool maakt ontwerpen van 3D-objecten makkelijker voor de ‘gewone’ consument

Er is een duidelijke ontwikkeling gaande op het gebied van 3D-printen. Waar 3D-printen eerst alleen nog was weggelegd voor grote bedrijven zien we dat de markt zich nu steeds meer richt op consumenten. Een mooi voorbeeld hiervan is Micro3D, een betaalbare 3D printer die al binnen drie dagen ruim 2 miljoen dollar inzamelde op Kickstarter! Hieruit blijkt dat er ook zeker vraag naar is.

Hoewel het duidelijk is dat consumenten zeer geïnteresseerd zijn in 3D-printen is het ontwerpen van eigen 3D objecten nog steeds een vak apart. De startup Mixed Dimensions (MXD) wil hier verandering in brengen en 3D ontwerpen toegankelijk maken voor iedere consument.

Dat doen ze door het ontwikkelen van op browser-gebaseerde 3D-ontwerp tools voor het mainstream publiek en door het aanbieden van een cloudplatform waarop gebruikers 3D objecten met elkaar kunnen delen. MXD vertelt:

Today all design tools require the user to learn a lot of 3D concepts which are difficult by nature and our approach tries to make it as simple as drawing. Hence, users can simply draw and elevate shapes into 3D.

fd03e74a588ce6657c311b95b555bacf-originalDe interface is zo ontworpen dat het programma zowel kan worden gebruikt met een touchscreen als met een normale computer. In tegenstelling tot veel andere 3D software kunnen gebruikers in het programma hun ontwerp direct print-klaar maken zonder dat daar extra software pakketten voor moeten worden aangeschaft.

Ook Photoshop lanceerde een paar weken geleden een 3D-ontwerp tool die het ontwerpen van 3D objecten toegankelijker zou moeten maken voor de consument. Hiervoor zou een gebruiker echter wel de nodige voorkennis en ervaring moeten hebben met photoshop.

Het nieuwe programma van MXD lijkt zelfs dit laatste obstakel uit de weg te gaan; kijkend naar de onderstaande demo-video ziet het programma er heel toegankelijk uit. Of de designmogelijkheden ten opzichte van bijvoorbeeld Photoshop beperkter zijn is wel de vraag, maar voor de ‘gewone’ consument is dat waarschijnlijk geen probleem.