Biometrische ring Token kan je wachtwoorden, pasjes en sleutels vervangen

We kennen de smart ring ondertussen wel: een ring waarmee je notificaties kunt ontvangen of betalingen kunt doen. Maar de Token kan nog veel meer. Deze ring weet wie jij bent en kan al je transacties autoriseren, schrijft Engadget. Denk aan betalingen met een creditcard, maar ook aan het openen van je voordeur, het starten van je auto en het inloggen op je computer.

Om dat mogelijk te maken is er natuurlijk steun van derde partijen nodig. En de Token heeft die steun. Onder meer MasterCard, Microsoft, Visa en HID werken er namelijk aan mee. HID is misschien wat minder bekend, maar is goed voor 80 procent van de sleutelloze beveiligingssystemen op de markt, stellen de makers van Token.

De Token is vanaf eind dit jaar ook te gebruiken voor het openbaar vervoer in diverse steden in de VS. Dan kun je met de ring op de kaartlezer tikken om te betalen voor de trein en de bus in onder meer Chicago, Salt Lake City, Miami en Philadelphia. Ook in andere steden in de wereld moet dit gaan werken, al is het niet duidelijk of daar ook Nederlandse plaatsen onder vallen.

Token

Werking

De werking van Token is vrij eenvoudig. Aan de binnenkant zit een vingerafdruksensor, waarmee hij kan herkennen dat jij het bent. Vervolgens doe je de ring om en dankzij een infraroodsensor weet het apparaat dat hij om je vinger zit. Zolang je de ring niet af doet, kun je transacties autoriseren. Doe je hem wel af, dan moet je je weer identificeren met je vingerafdruk.

Via een app kun je creditcards, wachtwoorden en andere informatie over profielen toevoegen. Wat handig is is dat je niet hoeft te kiezen welke transactie je wilt toestaan. Het signaal dat de ring uitzendt kan namelijk door verschillende apparaten worden uitgelezen. Vanwege de veiligheid is het echter niet mogelijk om meerdere gebruikers toe te voegen aan de ring.

Over veiligheid gesproken, daar is veel aandacht aan besteed. Voor creditcardtransacties wordt er gebruik gemaakt van tokenization. Daarnaast wordt al je informatie opgeslagen met een EAL5+ beveiligingselement. Het signaal waarmee betalingen worden gedaan worden via meestal via NFC verzonden, al wordt er ook bluetooth gebruikt als je wilt inloggen op je laptop.

Ontwerp

Natuurlijk is er dan ook nog het uiterlijk van de ring. Het apparaat is 1,27 centimeter lang en qua uiterlijk weinig bijzonder. Je kunt echter ook een dunnere en meer glanzende ring toevoegen om het uiterlijk iets aan te passen. De Token kun je verder eigenlijk altijd wel blijven dragen: hij is waterdicht tot 50 meter diepte.

De Token zou tot drie weken mee moeten gaan op een acculading. De ring heeft verder een eigen draadloze oplader en een LED-lampje dat iedere minuut rood knippert als je minder dan 30 procent acculading over hebt.

De Token kost 249 dollar en is te reserveren via de website van Tokenize, maar helaas nog niet voor Nederlanders. Vanaf december wordt de ring in de VS verstuurd.